Redactieblog

laatste update:5 feb 2014

Hoogleraren

Professor Vonk (5.000 volgers) van de Radboud Universiteit heeft getwitterd dat zij minister Henk Kamp (62 volgers) op zijn bek wilde slaan.

Meteen na die tweet kwam de vraag aan de orde: mag Vonk dat wel zeggen? Vonk zelf zei, sorry, was een woede-uitbarsting, moest kunnen. Het was ook wel erg, met dat schaliegas. De professoren Kortmann (11 volgers) en Meijer (3 volgers) deden er aanvankelijk nogal lauw over. Vonk schreef zoiets als privépersoon, moest kunnen. Een buitengewoon verstandige reactie. Een week later moest prof. Vonk alsnog bij het universiteitsbestuur op het matje komen. “Vonks taalgebruik kan niet door de beugel. Een hoogleraar is dat 24 uur per dag en zeven dagen in de week en dient zich daarnaar te gedragen”, aldus Kortmann en Meijer. Deze zinsnede zet mij (58 volgers) wel aan het denken: 24 uur per dag, 7 dagen per week je gedragen als hoogleraar? Dat is een onmogelijke opgave. Langer dan een paar uur per week houd ik mijn hooglerarengedrag niet vol. Voor de rest gedraag ik mij namelijk heel gewoon. Het is al een hele opgave om je enigszins beschaafd door de 
wereld te bewegen, zonder platvloersheden en grofheden, vloeken en schelden. Dat Vonk zich heeft laten gaan, betekent niet meer en niet minder dan dat zij daar niet in slaagt. Zij onderscheidt zich daarmee niet van veel andere twitteraars. Zij past precies bij het niveau van beschaving dat wij daar aantreffen. Mevrouw Vonk lijkt mij geen prettig mens, maar dat betekent niet dat zij geen goede hoogleraar zou kunnen zijn. Henk Kamp lijkt mij iemand waarmee je kunt gaan vissen, maar is het daarom een goede 
minister? Kortmann en Meijer zullen het toppunt van beschaving zijn, maar zijn het dan goede universiteitsbestuurders? Wat van een hoogleraar 
gevraagd mag worden, is dat hij wetenschappelijk integer handelt, verantwoording aflegt over zijn onderzoekswerk en inspirerende colleges verzorgt. Dat hij daarnaast misschien zijn hond slaat, vals speelt bij het hartenjagen en haar uit zijn oren laat groeien, is irrelevant. Als het werk maar 
onberispelijk is. Hoogleraren zijn net boeren. Boeren liggen ook onder het maatschappelijk vergrootglas. In hun werk moeten zij onberispelijk zijn. Fouten worden afgestraft. Maar de wens om eens iemand op zijn bek te slaan, zal ik hen niet ontzeggen. Beschaving, dat is veel gevraagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.