Commentaar

Hagelkanon voor Q-koortsclaim

De Stichting Q-koortsclaim stelt alle besmette geitenbedrijven aansprakelijk zijn voor de geleden gezondheidsschade. De stichting treedt op namens 300 Q-koortspatiënten, en is een initiatief van verzekeraar DAS.

De patiënten kunnen moeilijk verkroppen dat geitenhouders wél compensatie kregen voor het ruimen van hun zieke dieren, terwijl zij niets ontvingen voor hun leed. Het is echter vrijwel onmogelijk om een directe link te leggen tussen een ziektegeval en geitenbedrijf. De stichting kiest voor het hagelkanon, en stelt de ruim 100 besmette bedrijven allemaal aansprakelijk. Overigens niet alleen de bedrijven, ook de overheid kan een claim verwachten. Niet geschoten is altijd mis.

DAS kondigde de claim anderhalf jaar geleden al aan. Toch is het schrikken voor de geitenhouders. Zij willen het boek Q-koorts het liefst sluiten. Alle dieren worden ook gevaccineerd. De blik staat op de toekomst. De schadeclaim blijft nu als een dreiging boven de sector hangen, ook al is het vooral een juridisch spel tussen verzekeraars. Het proces gaat nog jaren duren, en heel veel geld kosten. Elke keer wordt de wond opnieuw opengereten. Misschien is een deal wel de beste optie. Het vergt redelijkheid van twee kanten.

Of registreer je om te kunnen reageren.