Commentaar

962 x bekeken 1 reactie

Goede deal, en laatste kans Vion

Het Texaanse Darling International is voor 1,6 miljard euro nieuwe eigenaar van Vion Ingredients, het bedrijf achter onder meer Rendac en Ecoson.

Vion Holding doet met de verkoop goede zaken. Bankanalisten schatten de waarde vooraf nog in op 1,2 miljard euro.

Het vleesconcern zette Ingredients niet uit luxe in de etalage. Het bedrijf schreef in het afgelopen boekjaar dieprode cijfers. Naar nu blijkt, liep het verlies in 2012 op tot 830 miljoen euro. Alleen dochter Ingredients boekte vorig jaar winst: 200 miljoen euro.

Het slachterijbedrijf Vion Food mag 500 miljoen euro uit de verkoop bijschrijven op de balans. Deze stond 100 miljoen in de min, waardoor er nu 400 miljoen op de rekening staat. Het resterende bedrag, 1,1 miljard, gaat naar banken en schuldsanering. Aandeelhouder ZLTO ziet geen euro terug in de portemonnee. De organisatie wordt eigenaar van een gezond bedrijf.

Vion Food verwacht met een internationaal consortium van banken nu langjarige afspraken te kunnen maken. De investeringen in het vleesbedrijf moeten ook snel rendement opleveren. Het concern kan niet meer terugvallen op een andere tak.

Voor de dierhouders is te hopen dat Vion deze laatste kans aangrijpt. Nederland bv is gebaat bij een sterke slachterij-divisie.

Eén reactie

  • Mozes

    Begin jaren tachtig zat Coveco financiëel aan de grond en moesten de leden geld storten. Eind jaren tachtig zat Coveco weer aan de grond en heeft de Rabobank een deel van de aandelen overgenomen. In 1995 zat Coveco weer aan de grond en is met twee andere partijen opgegaan in Dumeco. Dumeco is later opgegaan in Vion en deze zit nu ook weer aan de grond. Wanneer houdt deze cyclus eens een keer op?
    Ik denk dat men veel meer oog moet hebben voor continuïteit, rentabiliteit en minder financiële risico's moet nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.