Commentaar

FrieslandCampina komt aan kritiek tegemoet

Het bestuur van FrieslandCampina heeft goed geluisterd naar kritiek van zijn leden. Allemaal mooi die investeringen in het Verre Oosten, maar wat zien wij daar in het melkgeld van terug, vragen zij zich af.

Ook zij hebben het geld hard nodig. De prijzen aan zowel opbrengst- als kostenkant variëren ook steeds meer.

De coöperatie gaat haar reserveringsbeleid aanpassen, kondigde zij woensdag aan. De prestatietoeslag gaat met 5 procent omhoog naar 35 procent van de winst. Het is niet direct spectaculair, maar toch mooi meegenomen. Driekwart van deze toeslag gerealiseerd in de eerste helft van het seizoen wordt straks in september uitgekeerd. Het is een wens van de leden. Met de verrekening van seizoensheffingen en -toeslagen komt de onderneming ook tegemoet aan de lastige aanslag op de balans in het voorjaar. De heffing betekent een fors lagere melkprijs.

FrieslandCampina houdt er rekening mee dat de sterk groeiende bedrijven met het vizier op 2015 fors investeren. Banken trekken ook minder snel de beurs. De bedrijven moeten zich ook in economisch zware tijden zelf kunnen bedruipen.

Leden krijgen de resultaten van de onderneming eerder in hun portemonnee doorvertaald. De coöperatie kan met de plannen de afstand tussen de leden en onderneming verkleinen. Het is zeker een goed gebaar; of het genoeg is moet de ledenraadpleging uitwijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.