Redactieblog

Foo(d/t)printing the future

Oké, hij is Vlaming. En zijn verhaal is alleen vanwege het taalgebruik al zeer amusant. Maar vertellen Belgen louter grappen? Het programma na de presentatie van de jaarcijfers van onze coöperatieve mengvoederfabriek gaat over trends en de groteske, onvoorstelbare, bizarre en onvoorspelbare toekomst.

Een hotel in de wolken, alleen bereikbaar met 300 meter hoge liften die het gevaarte in de lucht moeten houden, is binnen enkele jaren een feit. Herman Konings, theoretisch psycholoog, gooit er zijn Antwerpse saus overheen. Hij spreekt hier wel voor een zaal vol nuchtere, Hollandse boeren!

Maar zijn praktische voorbeelden laten de digitalisering van onze wereld duidelijk zien. Met de 3D-printers die in opkomst zijn wordt afval bespaard omdat er veel efficiënter met grondstoffen omgegaan kan worden. Ook zullen wij, burgers, met behulp van alom aanwezige GPS een rol gaan spelen in het vervoer van allerhande spullen die van de ene naar de andere plek getransporteerd moeten worden. Als we anders toch met een lege auto rijden, kan dat veel uitstoot van gassen schelen.

Wanneer de heer Konings begint over Foodprinters wordt het echt interessant. Over enige tijd kunnen we cartridges kopen en een gerecht printen. Er zullen geen restjes worden weggegooid bij de bereiding van het eten en esthetisch zal het het driesterrenniveau halen. Tot op de millimeter komt je gestylde dessert eruit te zien zoals jij bedoeld had, maar wat tot nu toe nog nooit gelukt was.

Maar hoe gaat onze dierhouderij haar plaats innemen in de nieuwe voedselindustrie? Gaat de printer speklapjes met vetrandje produceren? En hoe zit het met de smaak? Echte smaak kan nooit door synthetische smaakstoffen vervangen worden. Kijk maar naar de ronduit smerige zoetstoffen die in light-producten de echte suikers vervangen hebben. Herman Konings kan me nog meer vertellen, maar nieuwe techniek kan 'lekker' nooit vervangen. En hoe zit het met 'gezond'?

Met de efficiëntie kunnen we echter nog wel grote stappen maken, evenals met de productiecapaciteit. En laat dat nou net de sleutel zijn naar de voedselvoorziening van de wereld in de toekomst. Voedselproductie met een kleinere footprint!

Of registreer je om te kunnen reageren.