Redactieblog

8 reacties

Fikkie moet betalen

Beter gezegd: de baas van Fikkie moet betalen. Hondenbelasting is niet discriminerend volgens de Hoge Raad. Door de uitspraak van verleden week mogen gemeenten hondenbelasting blijven heffen. En dat zullen ook zeker blijven doen, gezien de beroerde financiële toestand waar veel gemeenten in verkeren.

Toch een beetje een rare belasting, die hondenbelasting. Waarom geen belasting op guppen, koeien, paarden of kanaries en wel op honden? Zeker als je beseft dat het geld dat wordt opgehaald bij de hondenbezitters helemaal niet gebruikt hoeft te worden voor de kosten of overlast die honden veroorzaken. Nee, de opbrengst kan bijvoorbeeld helemaal besteed worden aan de exploitatiekosten van een buurthuis. En de drollen van Fikkie, die moet je gewoon zelf weer meenemen zo is in veel gemeenten bepaald. Ik zie ze elke dag voorbijkomen. De blije hondenbezitters met een plastic zakje in de hand. De reden waarom er alleen een hondenbelasting is, komt omdat de Gemeentewet in artikel 226 lid 1 alleen een belasting op honden expliciet noemt. En gemeenten mogen niet zonder wettelijke grondslag een belasting op andere dieren heffen.

Door de uitspraak van de Hoge Raad is de eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch achterhaald. Het hof in Den Bosch vond namelijk dat gemeenten geen onderscheid mogen maken tussen inwoners met en zonder hond. De procederende hondeneigenaar geeft de moed echter nog niet op. Hij is van plan om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te stappen om alsnog zijn gelijk te halen. En hij is niet de enige. De Duitse advocaat Elmar Vitt spande in 2012 een zaak aan bij het EHRM. De (Duitse) hondenbelasting vindt hij discriminerend. Het bezit van andere huisdieren is immers wel belastingvrij.

Ik vraag mij af of dit zin heeft. Iedere belastingheffing is toch enigszins discriminerend. Waarom wordt er wel bij de een geheven en bij de ander niet? Dat zijn keuzes van de overheid. Ik verwacht daarom weinig heil in de gang naar de Europese rechter. En dus heb ik ook dit jaar braaf de 60 euro voor mijn eigen Dröpke al overgemaakt naar de gemeente.

Laatste reacties

 • soja

  Hallo Pieter,

  Als je hond niet op de openbare weg komt heeft de gemeente dan nog het recht om hondenbelasting te heffen?

 • pieter.seegers1

  Beste wolters143,
  De gemeente mag ook in dat geval (helaas) heffen.
  mvgr.,

 • agratax2

  Hoeveel zou de hondenbelasting NETTO opbrengen voor de meeste gemeentes. Ik denk niet veel als ik uit mag gaan van minimaal Euro 30 per aanslg (dit zijn kosten die het bedrijfsleven doorgaans in rekening brengt). Wat kost de controle op het al dan niet hebben van een hond? Ik denk dat in veel gevallen de hondenbelasting de kosten niet dekt en zeker niet als de gemeente ook nog eens de drollen vervuiling moet opruimen. Afschaffen is vermoelijk goedkoper dan blijven innen. Helaas voor ambtenaren en wethouders is rekenen een erg moeilijk vak, blijkt steeds weer bij het opmaken van de balans aan het einde van het jaar, waar de verliezen de pan uit reizen.

 • ed12345

  Agratax vooral de laatste zin is een waarheid als een koe.
  Hier worden burgervaders gekozen het verschil tussen een die zelf een bedrijf heeft en een die uit de de politieke ladder komt is heel vaak enorm
  Waar de een de gemeente runt als een bedrijf waar verliezen at all cost vermeden moeten worden zit de ander er helemaal niet mee om steeds nieuwe leningen bij staat op te nemen

 • jordi 1455

  Aangezien de gemeente de honden toiletten onderhoud en schoonmaakt, dan lijkt mij het terecht dat er hondenbelasting wordt geheven.

 • trekker123

  We hebben hier ook voorbeelden van ondernemers die in de plaatselijke politiek actief zijn. Dan blijken successen uit het verleden toch ook bepaald niet automatisch garanties voor de toekomst. Zijn ook nog wel eens drukker met hun eigen belang en dat van hun vriendjes dan voor de gemeenschap. Zo'n gekozen burgemeester is natuurlijk de ultieme democratie. Bij D'66 zullen ze er blij mee zijn maar of de wereld daar beter van wordt is ook nog nooit ergens bewezen.

 • koestal

  gemeenten hebben meestal geldtekort en worden dan creatief

 • minasblunders1

  In onze gemeente is de hondenbelasting afgeschaft. Raar maar waar.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.