Commentaar

1222 x bekeken 12 reacties

Bijdrage voedselvraagstuk ligt in Wageningen

Bijna 1 miljard mensen in de wereld lijden honger. Dagelijks sterven 24.000 mensen van de honger. Het zijn trieste cijfers, zeker met de wetenschap dat er wereldwijd voldoende voedsel wordt geproduceerd voor alle mensen.

Voedsel is vooral een verdeelvraagstuk. Tegenover de klein miljard hongerigen staan ook meer dan een miljard te dikke mensen. De cijfers zijn niet nieuw. Het lukt de wereld maar niet om het tij echt te keren, alle verklaringen en goede bedoelingen ten spijt. Op Wereldvoedseldag worden we jaarlijks met de neus op de feiten gedrukt. De problematiek is ook complex. Conflicten, handelsbelangen en claims op grond en water vertroebelen een echte aanpak. En dan hebben we het nu nog 'maar' over 7 miljard mensen; tegen 2050 telt de wereldbevolking 9 miljard mensen.

In Nederland lossen we het wereldvoedselvraagstuk niet op. Met alle respect, de discussies over verspilling, biologisch of vegetarisch voedsel zijn marginaal. Een échte bijdrage kan uit Wageningen komen. Bestuursvoorzitter van Wageningen Universiteit Aalt Dijkhuizen brak deze week nog eens een lans voor intensievere landbouw en moderne biotechnologie. Niet eens om in Nederland toe te passen, maar om (mee) te ontwikkelen. Hij oogst hoon. Innovaties op dit terrein stuiten steevast op verzet van een populistisch en te machtig lobbycircuit.

Laatste reacties

 • alco1

  Een zeer moeilijke laatste zin: Hij oogst hoon. Innovaties op dit terrein stuiten steevast op verzet van een populistisch en te machtig lobbycircuit.
  Volgens mij is het duidelijker als er staat: Op verzet - tegen het- populistisch. Of lees ik het nog verkeerd?

 • gjcamps

  Ik denk dat honger meer een probleem is van onvoldoende geld dan van te weinig productie. Geef 1 miljard mensen een opleiding en werk zodat ze geld hebben voor voedsel en boeren een goede prijs. De oplossing voor het probleem ligt dus niet in Wageningen.

 • trekker123

  Ik denk dat je het verkeerd leest. Populisten ageren tegen intensieve landbouw. Die denken dat het eten gewoon uit de lucht komt vallen.

  Anderzijds, er is maar één oplossing en dat geldt voor veel van onze vermeende milieuproblemen etc. We willen niet horen van vergrijzing want al onze scenario's zijn gebaseerd op groei. Groeien tot je barst. Maar minder kinderen maken is het enige dat op termijn gaat helpen. We zullen dus door een zure appel van vergrijzing heen moeten. Het is allemaal te bedenken maar de mensheid is als een ongeleid projectiel. Daar valt weinig aan te sturen.

 • alco1

  Als Jan echt bedoelt dat de tegenstanders populistisch en een te machtig lobbycircuit zijn, dan kunnen we nog een mooie discussie tegemoet zien met Han van Riel.

 • Jan Vullings

  @ alco1. Ja, dat bedoel ik. Ik sta open voor discussie.

 • aarthamstra1

  Niet alleen voedsel word ze onthouden ook medicijnen, Multinationals die melkpoeder dumpen in ontwikkeling's landen .Wij boeren die meer willen produceren dan we op kunnen eten, Geld trouwens ook voor de auto of mobieltje's fabriek.Er zijn binnenkort nog wereldwijd enkele fabrieken die voor de rest van de wereld produceren. Europa's grootste kaasfabriek heeft nog maar een 10 tal productiemedewerkers. Het zal dan ook niet helpen daar een fabriek te bouwen voor werk.Alleen multinationals ,Banken geheel geautomatiseerd zonder personeel is de toekomst .Zal ook Europa in versneld tempo doen verarmen.,Anderzijds volken die niet meer willen doen dan ze vandaag nodig hebben. Ja wat dan Leiders Regeringen de VN , je zou denken die moeten dat toch kunnen sturen, Helaas ook mensen ,met zakken vullende belangen.
  Weg dus met al die instanties terug naar de eenvoud,
  Regio Zwolle de best presterende regio van Nederland .Waarom ,om dat ze daar elkaar wat gunnen. Niet in China halen wat de buurman ook kan leveren. Ook in Detroit is zo;n wijk die op die manier wel goed draait
  Water word in Europa versneld geprivatiseerd. .CHINEZEN /RUSSEN
  worden eigenaar van ons water de gevolgen laten zich raden. DAT IS
  DE CRISIS !!!!! multinationals die de macht over nemen. Ze bezorgen de post alleen als er aan verdiend word.Niet om u ten dienste te zijn , Dat zien we toch nu wel met zijn alle .Of denkt U nog groter nog beter.

 • minasblunders1

  In Wageningen mist men zelfs de meest fundamentele kennis over bemesting. Gezien het feit dat dit de basis is voor de voedselvoorziening lijkt het me niet erg logisch om Wageningen hierbij te betrekken. Integendeel zelfs; beter van niet. De puinhoop die deze 'wetenschappers' in eigen land hebben aangericht, lijkt me voorlopig wel voldoende.

 • gjsteenwijk1

  Als we het verdeelvraagstuk op zouden kunnen lossen en we ontwikkelen wereldwijd wat Aald Dijkhuizen noemt intensieveren landbouw en modernebiotechtnologie, dan is er tegen 2050 ook voldoeden voedsel voor 9 miljard mensen.

 • alco1

  @ Aarthamstra. En hoe verander je dat? Hoe vaak hebben we niet gezien dat zelfs Linkse politicus draaien als een blad aan de boom als ze in een andere positie komen. Je kunt wel zeggen: Terug naar de eenvoud en Zwolle als voorbeeld nemen, net alsof het daar allemaal peijs en vree is.

 • agratax2

  Misschien moeten eens gaan denken over de nadelen van Urbanisatie in de wereld. Hierdoor loopt het platteland leeg en zitten horden mensen op het stadse asfalt. Op asfalt groeit niets en je kunt het niet eten. Werk is er ook niet voor heel veel van de nieuwe stedelingen dus ook geen geld. Hoe moeten zijn aan eten komen, als niemand het maakt en niemand het weg geeft. Ook of juist voor de moderne GMO gewassen is veel geld nodig om het zaad aan te schaffen en daarna moet het voorzien worden van kunstmest, water etc. Allemaal zaken die geld, veel geld kosten en dat is er niet in die landen. Laten we nu eens een steekhoudende reden bedenken waarom we de aarde met GMO 's moeten bevuilen en zeker met de huidige generatie GMO crops van de RR en Bt generatie. Hier hebben de boeren enkel jaren hun voordel mee gedaan, maar nu komen de resistentie problemen bij onkruid en insecten om de hoek en zijn we terug bij af. Mijn voorstel is stop de urbanisatie en laat de tot armoede gedoemde landverhuizers hun eigen voedsel verzorgen op het platteland. De enigen die baat hebben bij de huidige ontwikkeling zijn de Rijke landen zij kunnen hun habdelsstroom vergroten omdat Voedselproductie nodig is de arme landen en de ontvolking van het platteland zeer snel verloopt. dit noopt moderne technieken in te voeren.

 • gjcamps

  Het honger probleem is dus geen landbouwprobleem maar economisch - structureel. Is een nog lagere prijs voor voedsel de oplossing of vinden we dat hier toch teveel risico's aan kleven zoals mileubelasting, dierwelzijn, smalle basis genenita, multinationals die dit controleren?

 • koestal

  IN het arme Mexico zijn 8 van de 10 kinderen te dik

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.