Redactieblog

1674 x bekeken 8 reacties

Bierbelasting

'5 euro belasting per krat is genoeg! Ga naar stopdebierbelasting.nl en onderteken de petitie.' De achterkant van een bierviltje schreeuwt mij toe om actie te gaan ondernemen.

Sta ik gezellig een biertje te drinken op de jaarlijkse kermis bij ons in het dorp, word ik toch nog met belastingen geconfronteerd. Viltje in de achterzak gestoken en verder tijdens het feest niet meer aan gedacht.

Maar toen ik woensdagmorgen – enigszins duf – opstond lag het viltje nog op tafel. Het blijkt dat al 74.664 mensen tegen de verhoging van 10 procent van de accijnzen op bier hebben gestemd. Dat verbaast mij niets. Slechts een enkeling wil graag een belastingverhoging die hem zelf treft. Of het nu om de hogere dieselaccijnzen gaat of de invoering van de vleestax (hoog btw-tarief voor vlees); er zijn slechts weinig voorstanders onder dieselrijders en vleeseters voor te vinden.

Nu kun je denken: wat maakt het mij nu uit of er wat meer of minder belasting op een krat bier zit. Voor winkeliers uit de grensstreek is het echter een heel ander verhaal. Zij zien al jaren dat klanten wijn en sterke drank in Duitsland of België gaan kopen. En als de belasting op bier omhoog gaat zal dit tot nog meer 'dranktoerisme' leiden. En dat ten koste van de Nederlandse winkeliers.

Dat het zo werkt, kan ik uit eigen ervaring beamen. Afgelopen jaar had ik koning geschoten op de kermis. Dat heeft onder meer tot gevolg dat de schutters ons dit jaar maandagmorgen thuis zijn komen ophalen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets: broodjes en een borrel of biertje horen daarbij. De borrels en bier kwamen dit keer uit Duitsland. Het prijsverschil is nu al zo groot geworden dat het zich loont om in te slaan bij de buren. Als de accijnsverhoging op bier doorgaat zal dit er alleen maar toe leiden dat er minder in Nederland verkocht wordt. Met het gevolg dat er minder belasting in Nederland terechtkomt. Zo brengen we ons in een nadelige concurrentiepositie.

Een paar jaar geleden werkte het overigens juist andersom. Toen kwamen bijvoorbeeld Duitsers massaal in Nederland sigaretten, diesel en koffie kopen. Dat is helaas verleden tijd. Ik ben dus tegen een verhoging van accijnzen op bier. Niet uit principieel oogpunt, maar wij moeten ons niet uit de markt prijzen door te hoge heffingen. Dat kost alleen maar banen en belastingopbrengsten voor de staat.

Laatste reacties

 • Leo van Malsen

  Ondertekenen van zo'n petitie heeft geen enkele zin. Laat gewoon het bier een paar weken staan in de supermarkt! Dan brengt het helemaal geen belasting binnen en dat telt zwaarder dan duizenden handtekeningen.

 • alco1

  Ik ben het volledig eens met Pieter. Meer belasting betalen voor bier betekend minder geld over voor andere dingen, m.a.w. de staatskas heeft er niets aan. Als het gevolg is dat er meer geshopt wordt over de grens is het zelfs zeer nadelig.
  Wel een rol speelt het overmatig drankgebruik door jongeren omdat het zo goedkoop kan. Maar matiging hierin zal alleen kunnen in samenspraak met het buitenland.

 • koestal

  Daarom overal de bierketen op het platteland om het pilsje betaalbaar te houden .ze jagen de jeugd in de illegaliteit

 • koestal

  Waarom geen belasting op drugs,di zorgen wel voor veel overlast en ziektes

 • agratax2

  Uit dit belasting voorstel blijkt 'Hoe goed de Haagse Heren kunnen rekeken en hoe goed ze het menselijke brein begrijpen' .Deze verhoging zal een gat slaan in de bieraccijns opbrengst omdat de drinker eenvoudig minder gaat drinken uit protest en uit geld gebrek. Willen ze meer belasting binnen halen, dan is de tijd om Drugs te legaliseren en alleen via Staatswinkels te verkopen met en groot bedrag an accijns. De prijs kan gauw lager dan hij nu is in het ilegale circuit.
  Naast de accijns opbengst vermindering zal een stijging van de WW staan, de brouwer moet personeel ontstaan wegens omzet daling. Ik denk dat veel van de haastige kosten en belasting verhogende maatregelen netto zullen leiden tot het beoogde 'verlagen van de staatsschuld' .

 • info36

  Beter geen regering dan deze regering. Kijk maar hoe lomp ze met Rusland omgaan. Gaat de agrarische sector heel veel geld kosten!

 • alco1

  Koestal. Goed lezen. Een krat duurder. Die dus ook genuttigd wordt in de zgn. bierketen. Dat jaagt dus eerlijkheidshalve gezegd niemand de illegaliteit in. Dat wordt veroorzaakt door het grote prijsverschil van bar/dancing en de prijs van het krat voor de keten.

 • alco1

  @Agratax. Drugs legaliseren heb ik al jaren voor gepleit.
  Met een bloedafname kan aangetoond worden of iemand een gebruiker is. Op recept kan een gebruiker het alleen voor zichzelf, om door verkoop tegen tegaan, voor een redelijke prijs verschaffen. Mensen zullen niet meer aangezet wordt tot gebruik met de bedoeling, later de verslaafde letterlijk en figuurlijk uit te kleden. Met als gevolg geen nieuwe verslaafden.
  Minder diefstal zal een gevolg zijn.
  Minder ziektekosten door verkeerde producten.
  Verdwijnen van veel macht hebbende drugskartels.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.