Commentaar

2 reacties

Bescherming biodiesel terecht

De Europese Commissie wil de importheffingen op biodiesel uit Argentinië en Indonesië verhogen. De biodieselindustrie in de EU gaat kapot aan de goedkope import. Eind november nemen de lidstaten hier een besluit over.

De mededeling uit Brussel verrast. De EU wil toch steeds meer een vrije markt creëren? De marktordening voor graan is in 2010 uitgekleed. De steun voor de zetmeelsector en vleeskalverhouderij is afgeschaft. De quota voor melk en suiker zijn straks geschiedenis. De toeslagen voor de boeren gaan omlaag. In een beleid gericht op een steeds vrijere markt, past het niet om de eigen biodieselindustrie te beschermen met importheffingen.
Toch heeft de Commissie een punt. Argentinië en Indonesië steunen de export van biodiesel. Daardoor kunnen de exporteurs de biodiesel in de EU verkopen onder de kostprijs van de Europese producenten. Dat is weliswaar gunstig voor de afnemers, want de import drukt de prijs. Maar als de Europese sector is weg geconcurreerd, wordt de EU voor biodiesel volledig afhankelijk van Argentinië en Indonesië, die samen 98,5 procent van de import verzorgen. Zo’n monopoliepositie maakt de gebruikers van biodiesel kwetsbaar.
Brussel wil de productie van biobrandstof uit voedingsgewassen terug dringen. Maar er zijn nog weinig alternatieve grondstoffen voor biodiesel. Het wordt vooral gemaakt uit koolzaad, sojaolie of palmolie. Zolang de alternatieven ontbreken, moet Brussel de eigen sector beschermen tegen gesubsidieerde import.

Laatste reacties

  • Reactie verwijderd door een beheerder

  • koestal

    ook uit soja biodiesel ? dat geeft ook weer discussie

Of registreer je om te kunnen reageren.