Commentaar

5 reacties

Belang bio groter dan elite

De omzet in de biobranche is door de magische grens van de één miljard euro gegaan. De sector vertoont een groei waar overige alleen maar van kunnen dromen: weer 12 procent erbij het afgelopen jaar, vooral dankzij toenemende omzet via grote supermarkten.

Daarmee is de biolandbouw commercieel zeker een succes te noemen. Ze is weliswaar met flinke overheidssteun op gang gebracht, maar lijkt zich nu aardig zelf te kunnen handhaven.

Daarmee is het commerciële succes wel verteld. Er is ook een keerzijde. De ooit beoogde 10 procent marktaandeel is bij lange na niet gehaald. Bio blijft een nichemarkt. Bioproducten zijn niet voor de massa, maar in feite voor een elite van hoogopgeleide en meestal goedbetaalde mensen. Iets voor de grachtengordel.

Vraag is of dat erg is, en of het de voorvechters van bio is aan te rekenen. Het antwoord is: niet per se. In de eerste plaats is extra omzet altijd welkom. Maar de biologische landbouw heeft een belang dat uitstijgt boven het eigen marktaandeel. Het is een kraamkamer van nieuwe ideeën en een luis in de pels van de gangbare landbouw. Dat die ideeën soms onrealistisch zijn, en dat dat ook wrijving kan geven, moeten we op de koop toe nemen.

Laatste reacties

 • John*

  het is dat bio milieuvervuilend en belastend is anders was het waarschijnlijk allang de norm geweest...

 • Het zal door de groei de norm worden. Echter al het goede zal nu eenmaal wat langer duren.

 • John*

  ja maar als t complete regenwoud gekapt moet worden om de hele wereldbevolking bioligisch te voeden.. is de animo om biologisch te eten snel verdwenen

 • JuliusJW

  Haha John* want voor de gangbare landbouw is dit niet nodig!?

 • PIETER123

  Dit is erg simpel om over elite te beginnen net als mosanto. Feit is juist in America waar gen-food en allergie bij kinderen een verband is aangetoond..
  (Film ''the future of food'') En bio is nog steeds gen vrij als de politiek maar geen roet in het kindereten gooit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.