Commentaar

1559 x bekeken 2 reacties

Bedrijfsopvolging gericht stimuleren

Bedrijfsovername is voor jonge boeren al sinds mensenheugenis een hachelijke zaak. Ze moeten zichzelf diep in de schulden steken omdat ze broers en zussen uit moeten kopen en hun bedrijf ook nog klaar moeten maken voor de toekomst.

Door de schaalvergroting wordt het alleen nog maar moeilijker. Geen wonder dat er een constante lobby gaande is jonge boeren te ontzien.

Door de permanente klacht wordt wel eens vergeten dat het niet alleen kommer en kwel is. De fiscale behandeling van bedrijfsopvolgers is eigenlijk heel coulant. Tot een miljoen belastingvrij, daarna is het overgrote deel van een bedrijf belastingvrij door te geven aan de volgende generatie.

Een van de hoogste juristen van het land, advocaat-generaal Robert IJzerman, gooit nu een steen in de vijver door te zeggen dat deze bevoordeling oneerlijk is. Dit kan vergaande gevolgen hebben. Financiën zal niet genegen zijn de voordelen straks aan iedereen te geven, als dat mogelijk honderden miljoenen aan inkomsten scheelt.

IJzerman heeft een punt. Een generieke bevoordeling van alle ondernemers is moeilijk te verkopen. Beter zou het zijn het beschikbare geld gericht in te zetten voor bedrijfsopvolgers die dat echt nodig hebben. Uitgangspunt moet zijn dat successierechten geen bom onder bedrijven mag zijn.

Laatste reacties

  • Mart En

    Bij grote bedrijven bestaat de overdracht grote deels uit schulden,deze zijn zo één op één over te nemen lijkt me

  • koestal

    bezittingen en schulden vallen grotendeels tegen elkaar weg ,gewoon doorschuiven ! zorg wel voor een goede accountant !

Of registreer je om te kunnen reageren.