Redactieblog

6 reacties

Arme gemeenten, rijke boeren

"Zodra het over grondprijzen gaat weet elke boer de waarde", meesmuilt Hanna. Een buurman, die het goed met zichzelf heeft getroffen, is net van de koffietafel vertrokken.

Ik denk dat Hanna wat jaloers is. Buurman woont nog maar een jaar of zes bij ons op de buurt. Hij werd uitgekocht toen zijn grond werd bestemd voor stadsuitbreiding. "Ik heb nooit een gelukkiger dag gehad", zegt hij eigenlijk elke keer als hij langs komt en dat verveelt Hanna. "Hij heeft niet gepresteerd, maar het cadeau gekregen", zegt ze en ze heeft gelijk.

Onvoorstelbaar dat dit plaats kon vinden. Hij verkocht zijn grond in de dure tijd aan een projectontwikkelaar. Die wist kennelijk dat het bouwgrond zou worden en kocht grond in de toekomstige bestemde gebieden. Buurman rook winst en wist dat dit zijn kans was. Hij kreeg een prijs ver boven de marktwaarde en kon ook nog enkele jaren blijven wonen. Toen kocht hij een boerderij, vlak bij ons. "Dubbel zo groot als mijn vorige en met minder financiering", zo presenteerde hij zich toen hij kennismaakte.

Nu heeft hij schik om de gemeente, die zijn grond dacht te gebruiken en zowel de boer als de projectontwikkelaar ophoogde met geld. De gemeente moet nu echter een paar honderd miljoen euro afschrijven. De grond moet weer worden verkocht. Bebouwing zal er nooit komen. De gemeenteraad, die zelf de beslissing nam, mort. Ze moeten de belasting voor de inwoners verhogen en dat valt niet goed.

"Zo wordt de gemeente arm en de boer rijk", zegt Hanna en ik vul aan:"Het is handel. De boeren, die profiteerden, zoals buurman, waren scherper dan de gemeenten. Dat verdient een compliment".

Hanna heeft wat een zeurderige middag, want ze gaat door:"De hele handel in grond met de overheid is een warboel. Kom je in een uitbreidingsplan te liggen, is je grond goud waard. Zit je plotseling naast de bestemming natuurgebied, dan moet je je aanpassen aan de regels. Bovendien wordt je bedrijf plotseling veel minder waard. Onredelijk. Ook die boeren zouden forse vergoeding moeten krijgen".

Laatste reacties

 • Rip

  Te duur uitgekochte boeren verstoren de hele grondmarkt. Door de idiote prijzen die de gemeenten betaalden zijn de grondprijzen extra gestegen en is onze kostprijs hoger geworden. Bovendien is de concurrentiepositie van een uitgekochte boer veel beter omdat hij door de gouden handdruk van de gemeente, die zijn grond kocht, veel minder hoeft te lenen om zijn bedrijf op te zetten.

 • Mart En

  De reeele waarde van de grond is wat het opbrengt,alles wat het meer waard is,is net als melkquotum; gebakken lucht

 • schoenmakers1

  zou het geluk zijn dat deze mensen die gouden handdruk krijgen, soms heb ik de indruk dat het behoorlijk gestuurd wordt

 • koestal

  enkele rijke boeren,dat zijn de succesverhalen

 • loef

  De duurste aangekochte grond licht nog altijd vele male lager als de waarde waarvoor het aangekocht is.
  Grond aangekocht voor 45 euro m2 nu te koop voor verlaagde prijs zeggen ze dan 250 euro was 285 euro de m2.
  Waar blijft dat geld wat er tussen zit vraag ik me af.
  Oja zeggen ze op de gemeente voor riolering en wegen.
  wil ik wel aannemer zijn.......

 • koestal

  Dan hebben de gemeentebesturen zich lelijk vergist,naar huis sturen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.