Commentaar

6 reacties

Aardbevingbestendige stal

Pas een halve eeuw na de start van de gaswinning in Groningen komt er een serieuze discussie op gang over de gevolgen ervan. Een beetje aan de late kant, zou je kunnen zeggen met een noordelijk gevoel voor understatement.

Die gevolgen beginnen dan ook steeds duidelijker te worden. Aardbevingen worden talrijker en zwaarder, scheuren en verzakkingen in gebouwen, kelders en drainages idem.

De grote vraag is nu tot hoe ver schadevergoeding moet gaan. Veel gebouwen zijn oud. Als ze bovendien niet bijster goed gefundeerd zijn, en gemetseld met leem, is het dan niet logisch dat ze ooit in beweging komen? De bodem is bijna nergens stabiel. Denk aan gebieden met inklinkend veen. Moet overal de gemeenschap opdraaien voor de schade?

Al die tegenwerpingen zijn denkbaar en mogelijk. Zonneklaar blijft aan de andere kant ook dat niemand in het gasboringsgebied ooit zelf gevraagd heeft om zijn land en huis naar beneden te pompen. Dat is wel gebeurd, en het hele land heeft ervan geprofiteerd. Daar mag wat tegenover staan.

Nieuw is het fenomeen aardbevingbestendig bouwen. Het getuigt van pioniersgeest en verantwoordelijkheidsgevoel dat de eerste Groninger boer die hierin investeert niet wacht op een vergoeding van de overheid. Hij neemt voorlopig de meerkosten van 10.000 euro voor eigen rekening. Hulde daarvoor. Het lijkt intussen heel redelijk als een deel van het Groninger gasgeld wordt geïnvesteerd in zulk letterlijk en figuurlijk nieuw draagvlak.

Laatste reacties

 • agratax2

  Johan je gedachte m.b.t. het gasgeld is perfect, maar helaas onze Regenten hebben het hele bedrag reeds uit gegeven aan leuke dingen net als ten tijde van Den Uyl toen het gasgeld goed begon binnen te lopen / stromen. Ik kan niet anders dan concluderen, dat de Gewesten als win gewesten worden gezien net als in de Gouden Eeuw. Boeren en burgers zijn op deze wereld m de Steden (het Westen) van luxe te voorzien. Helaas de geschiedenis herhaalt zich steeds weer en we stinken er steeds weer in.

 • agro1

  atax1, helaas, hoe juist

 • alco1

  En helaas geen enkel zicht op verbetering wordt er aangedragen in de tweede kamer.

 • agratax2

  alco1. Waarom zou de Tweede Kamer verbeteringen aandragen, zij zijn geheel opgeslokt door de Regenten mentaliteit van weleer. Zij komen niet luisteren naar de lokale bevolking tijdens bijeenkomsten, Maar vertellen hoe het moet en tussen tijds de kiezer lekker maken met beloftes die ze niet van plan zijn ooit na te komen. Ze zullen bij komende verkiezingen allemaal de Groningers komen vertellen, Hoe slecht de vorige regeringen zijn omgegaan met de bevolking en dat als zij op het pluche zitten, dan komt er geld om de schade te herstellen. Zijn de stemmen geteld en is het pluche bereikt zijn alle beloftes vergeten en nooit gedaan. Een blijft over Het Gas en de landbouw producten moeten geleverd worden zoals op betreffende avond is beloofd door de regio. Ht is nog erger dan ten tijde van de kolonieen, die werd niets beloofd.

 • alco1

  Met verbeteringen aandragen bedoel ik dat de steeds maar oplopende staatsschuld een halt wordt toe geroepen.
  De kwestie van schadevergoeding voor de Groningers kan echt wel zo gebracht worden dat het stemmen winst kan opleveren, want dat heeft voor elke partij prioriteit en dus geen oppositie.

 • PIETER123

  De gouden eeuw was ook maar even en toen waren er geen verkiezingen.
  Dus als een partij voor het Noorden of een Anti Haagse Kliek partij met het mes op de tafel en goede voorstellen komt dan pas kunnen gebieden buiten de steden hun macht doen gelden.Als we geen aardgas hadden dan was de B.V Nederland zo arm als een Bananen republiek.Nu hebben ze nog een gouden randje.Het is wel het platteland die voor de export zorgt en dat er centen binnen komen.Het platteland zwijgt te vaak en de propaganda doet zijn werk.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.