Redactieblog

9 reacties

Zijn we als landbouw conservatief?

Harm Evert Waalkens noemt de landbouw conservatief. Wij blijven bij het oude en organiseren zo ons eigen verzet. Heeft hij gelijk?

“Nee”, dacht ik in een eerste opwelling. “Het ouderwetse biologische bedrijf van Waalkens kan ook alleen maar bestaan bij de gratie van de inkomenstoeslag die hij krijgt. Zijn Partij van de Arbeid en ook hijzelf wil dat de toeslagen verdwijnen, of in ieder geval worden gekort. Waar praat hij dan over? Bij hem vernieuwt ook niets. En zijn verzet tegen inkomenstoeslagen is hypocriet. Hij zit er met smart op te wachten, anders kan hij het bedrijf niet rondzetten.”

Toen ik even later op de trekker nog een paar drinkbakken ophaalde, liet het me niet los. Waalkens heeft wel gelijk dat we conservatief zijn. We boeren voor een groot deel nog precies zoals onze ouders en voorouders. Alleen de mechanisatie en het automatisch melken heeft verandering gebracht.

Zelf zijn we nog dezelfde gebleven. We hebben het liefst overzichtelijke bedrijven. We moeten baas op eigen erf zijn. We staan niet of in ieder geval te weinig open voor maatschappelijke veranderingen. We organiseren daarmee inderdaad ons eigen verzet.

Dat doen we dan vooral via onze vakbonden. Sieta van Keimpema en haar trawanten zijn de vertegenwoordigers van de boeren, die leven in het verleden. Ze strijden ook om het verleden terug te krijgen. Geen markt, maar vergoeding van de kostprijs, hoe hoog die ook is. Eén brok nostalgie, die overigens de gemiddelde Nederlander wel aanspreekt. Kijk maar naar het succes van 'Boer zoekt vrouw'.

Dus moet ik toegeven dat ik het eens ben met Harm Evert Waalkens. We blijven bij het oude en organiseren zo ons eigen verzet. We zijn een groep eigenheimers.

Laatste reacties

 • lyts

  Het ergste van allemaal is dat de huidige boeren nog produceren voor dezelfde prijzen als onze ouders en voorouders. Dit belemmert de ontwikkelingen omdat de wereld om ons heen wel duurder is geworden (energie, arbeid, voer, mechanisatie en grond). Innovatie schiet er dan bij in.

 • agratax2

  Hoe we het wenden of keren de wereldmarkt prijs, is de prijs waarvoor de goedkoopste kan leveren. Een systeem geënt op deze gedachten geeft voor de mensheid geen voedsel zekerheid. Waarom praten we allemaal over landbouwsteun? De bedragen uit de belastingpot, zijn niets anders dan een aanvulling op de lage product prijs. Schaf ze af en een deel van de landbouw in Europa legt het loodje, dan trekt de wereldmarkt prijs aan en wordt het voedsel duurder. Wie betaalt dit gelag, De consument, die links om of rechts om de productie kosten zal moeten ophoesten. Een ding is duidelijk als we onze productie verwaarlozen door ons te richten op goedkope import, betekent dit wegvloeien van kapitaal. Dit kan maar een beperkte tijd en dan is de kas leeg, dit hebben we gezien in o.a. Rusland ten tijde van omwenteling. Wacht Waalkens op een dergelijk scenario? In de hoop dat de partijbonzen (Waalkens ook) aan de goede kant van de geldkraan zitten?

 • drientje

  Dat we conservatief zijn heeft alles te maken met feit dat de productie op gezinsbedrijven plaatsvind. Het werk is onze levensinvulling ook al moet er onder de kostprijs geboerd worden. Als we willen moderniseren moeten de productie naar de industrie, komen wij boeren op loonlijst te staan, werken we jaarlijks 1700 uur. In deze situatie wordt er niet onder de kostprijs gewerkt, want gaat de tent snel dicht. Het is ook precies wat de burger, de heer Waalkens niet wil.

 • agratax2

  drientje. Boeren ombouwen tot landarbeiders en dan heerlijk volgens de CAO verdienen en vakantie opnemen in de zomer. Hoe goedkoop zal dan het voedselpakket zijn, vooral als die landarbeiders dan uit een goedkoopte land komen en bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Dit moet Waalkens toch als muziek in de oren klinken, want hij is dol op werk, 'Hij kan er dagen naar kijken'.

 • poldes

  de nederlandsche landbouw is springlevend.
  in 1983 was nederland al op 2 na de grootste zuivelproducent van de wereld.
  ,,Waalkens Farm'is net iets anders.
  Rabbinge heeft altijd iets anders als ,,Waalkensfarm'gepropageerd.

 • Noordam2

  vergaderboer kreeg een prima ingeving op zijn traktor, veel collega's zijn conservatief. Gelukkig leven we in een vrij land, dus ze mogen conservatief zijn.
  de blijvers onder ons moeten echter innovatief en vooruitstrevend zijn en dat zijn zij ook. Het is niet zo'n grote groep maar er blijven ook niet zoveel boeren over. deze groep ziet geen problemen maar uitdagingen en mogelijkheden, die zijn er genoeg. Kijk alleen terug om er van te leren maar zeker niet om aan vast te houden. Sta open voor vernieuwing, schrik niet terug om van de geeikte paden af te wijken en de wereld gaat voor je open. Diegene die nostalgie nastreven geloven in sprookjes en voor een aantal is ongetwijfeld plaats maar het gros moet door

 • minasblunders1

  Wat ik tot nu toe van die zgn. innovatie heb gezien, is het creëeren van problemen om ze vervolgens voor veel geld op te lossen.

 • Noordam2

  minasblunders, je wilt het niet zien en blijft hangen in je eigen negatieve spiraal lijkt mij. Afgelopen week sprak ik een collega akkerbouwer met als onderwerp GPS met al zijn mogelijkheden. hij kwalificeerde dat als allemaal onzin. negatief en slecht voor de sector

 • Mels

  Noordam2,collega ligt dus lichtjaren achter op de rest van de wereld,nou zo erg zal het ook niet zijn denk ik maar feit is dat je dan de wereld niet in zijn juiste perspectief ziet.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.