Redactieblog

17 reacties

Toeslagen weg, melkprijs omhoog

Hanna twijfelt al een poos over de toeslagen uit Brussel. Nu is ze er uit: deze moeten stoppen.

"De hectaretoeslagen zijn te hoog", verklaart ze."Een gemiddeld bedrijf in Nederland kan het huishouden ermee betalen. De grote bedrijven houden geld over. Het is een ongezond deel van het inkomen geworden".

"Zonder de toeslagen zullen veel bedrijven niet overleven", ga ik ertegen in. "Niet in Nederland, niet in Europa."

"Daarom wil ik ze juist afschaffen", zegt Hanna."Er worden nu veel te veel bedrijven kunstmatig in leven gehouden. Als de toeslag vervalt, zullen ze moeten stoppen. Dat is voor de boer en zijn gezin vervelend, maar voor de totale landbouwstructuur beter."

"Dan kies je voor faillissementen in de landbouw", constateer ik. "Je krijgt een complete boerenopstand als ze dit zouden doen".

"Ik wil het over een paar jaar uitsmeren. De datum vaststellen dat het afloopt en dan afbouwen. Een korte periode, zodat de boer weet dat het menens is. Met het geld dat met het afschaffen van de toeslagen wordt bespaard, kan de landbouw worden gesaneerd. Afvloeiingsregelingen voor de oudere en omscholing voor de jongere boer. Een duidelijk sociaal beleid. Beter dan nu, waarbij steeds meer wordt beknibbeld op hectaretoeslagen," aldus Hanna.

Ik moet wennen aan dit idee. Het geld op de landbouwbegroting van Brussel is geld van en voor de boer. Het kwam in de plaats van allerlei andere maatregelen, die meer op de markt waren gericht. Het is ons geld en daar moeten ze van afblijven, zo was altijd mijn mening. Aan de andere kant geloof ik niet dat het door kan en zal gaan zoals nu.

"Je zult zien dat mijn radicale aanpak vruchten afwerpt", gaat Hanna door."Als er veel kleinere boeren stoppen in Europa komt er minder melk. Daardoor stijgen de melkprijzen. De drie cent per kilo melk die we nu krijgen van Brussel, komt dan zeker uit de markt. De supermarkten kunnen het zich niet permitteren om de melkplas te laten opdrogen. Die betalen vrolijk meer. En de consument betaalt die drie cent zonder morren."

Laatste reacties

 • maatje 1904

  Hoe meer kleine boeren verdwijnen hoe minder koeien nog in de wei komen!

 • jancoenmans

  Boeren verdwijnen,het aantal koeien niet!

 • Mels

  Hoera voor Hanna,leest ze mijn opmerkingen dus ook,koud saneren is het enige wat de boerenstand kan redden hoe gek het ook klinkt.In elke andere tak van sport wordt geroepen:jammer de pammer je bent mislukt als ondernemer en in de landbouw krijg je je salaris van de staat.De landprijzen zullen dalen en de productprijzen zullen iets stijgen omdat er tijdelijk minder komt maar als de stabiliteit terug is zullen de blijvers het beter hebben dan tevoren,wie de blijvers zijn dat zal de tijd leren.In ieder geval niet degene met een mega financiering,zoveel is wel duidelijk.

 • annevandermeer1

  lul verhaal bij de suiker ook gebeurd maar wie is de klos de consument suiker is in de winkel twee keer zo duur geworden en de politiek maar roepen hoe goed ze het doen ,zand in de ogen en anders niets!

 • minasblunders1

  Zullen we dan de fiscale voordelen ook maar even terugdraaien, die Vergaderboer heeft geïncasseerd bij de investeringen die hij heeft gedaan op de grondprijsstijging? Tenslotte is dit ook geld van de belastingbetaler, dat hem (en vele anderen) in de schoot is geworpen. Deze bedragen liggen vele malen hoger dan de toeslagen.

 • Mozes

  Minasblunders1, dat jij op fronten bent achtergesteld bij anderen weten we nu zo langzamerhand wel.

 • minasblunders1

  Oké Mozes, maar snap je dit wél of heb je daar ook moeite mee?

 • jordi 1455

  Dit gaat de overheden op de korte duur nog een hoop geld kosten omdat veel boeren in de WW komen en op het moment zijn is de werkloosheid vrij hoog.
  Dit heeft niet alleen gevolgen voor de boeren maar ook voor de landbouwmechanisatie en de loonwerkers. Het aantal mechanisatie bedrijven is de laatste 30 jaar ook al flink afgenomen.

 • Zuperboer

  Boeren komen niet in de WW, daar hebben ze de mentaliteit niet voor een enkeling daargelaten. Arbeidsethos noemen ze dat.

 • alco1

  Ook de toeslagen zijn belasting geld, net als de WW uitkering. Ik ben het vaak niet eens met Hanna, maar begrijp wel dat ze hiermee het gereguleerde aanbod van productie, vanwege de toeslagen wil indammen en de markt zijn werk wil laten doen.

 • denker123

  Gaan de boeren in de rest van de wereld ook minder melken of juist meer ,als de kleine bedrijven in de E.U.stoppen ,daar heeft Hanna blijkbaar niet aan gedacht.

 • harrie weusthuis

  Heeft Hanna wel gedacht dat er na 2015 flink meer zal worden gemolken als de Qutering er af is. De stallen staan er al bij vele boeren .En dat er dan qua aanbod niks veranderd of zelfs flink meer zal gaan worden alles hangt af van
  vraag en aanbod.

 • Zuperboer

  @harrie weusthuis: Zei de muis tegen de olifant, wat stampen we d'r door he!? Die paar nieuwe stallen in Nederland zijn peanuts op wereldschaal en ga d'r maar van uit dat ze lang allemaal in 2015 niet vol zullen geraken (kostprijs, schuldenlast, voerprijzen, veeprijzen, mestafzet).

 • Mels

  Denker dat beetje melk in NL is een scheet voor de VS.Dus wat zou het,je krijgt enkel een negatief zentiment in de markt door simpelweg de woorden:einde quotum tijdperk.Blijft staan dat ze alle steun moeten intrekken en dan ook gelijk de bemoeienis.

 • Demeter Griend

  Zolang er toeslagen zijn blijf ik uitslapen. Mocht het stoppen zie ik dan wel verder. Er zal eerst wel een overgangsperiode komen in dat geval.

 • koestal

  nu gaat er ook veel geld naar de ambtenaren in Brussel ,voegt ook weinig toe,kunnen wel goed declareren

 • kalkar

  Ik mag die minasblunders 1 wel, gewoon zeggen hoe het zit en verder geen gezeik.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.