Commentaar

Souplesse en gemeenschapszin

De Nederlandse aardappelorganisatie (NAO) maakt zich op voor het post schappentijdperk. Per januari 2014 is het afgelopen met de productschappen en bedrijfsschappen.

De wettelijke taken gaan naar de overheid, voor alle niet-publieke zaken die nu bij de productschappen zijn ondergebracht moet een nieuw onderdak worden gevonden. Dat vraagt een ongelofelijke organisatie. In het geval van de NAO gaat het om het opzetten van stichtingen die het beheer en de financiering organiseren van collectieve projecten zoals de aanpak van de zeer gevaarlijke aardappelziekte Erwinia of de collectieve promotie van Nederlands pootgoed in het buitenland. Verder moet er iets in de plaats komen voor verordeningen voor aardappelmoeheid, wratziekte, phytophthora, valse meeldauw en ga zo maar door. Ook in de dierhouderijsectoren moeten dit jaar alternatieven worden gevonden voor een macht aan verordeningen, administraties en regelingen.
Publieke zaken, die de hele maatschappij aangaan worden ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.
Deze omwenteling gaat veel vergen van bestuurders en boeren: souplesse en gemeenschapszin. Met name het laatste is belangrijk voor als er straks geen verordeningen meer zijn om gewenst gedrag af te dwingen.
Er wordt een groot verantwoordelijksheidsgevoel van het individu verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.