2620 x bekeken 8 reacties

Plofkippen van Nieuwsuur bepalen maatschappelijk beeld over landbouw

Het Europese landbouwbeleid staat er niet goed op bij de burger. Dit is deels te wijten aan hardnekkige misvattingen en achterhaalde beelden, die geen recht doen aan de verdiensten van datzelfde beleid.

Presentator Joost Karhof viel bijna van zijn stoel van verbazing. Uit een reportage woensdag in Nieuwsuur bleek dat de Franse pluimveeverwerker Doux jaarlijks zo’n 50 miljoen euro aan, hoofdzakelijk, exportsubsidies van de Europese Unie ontvangt. Zonder fraude, netjes volgens de regeltjes. Met het geld worden ‘plofkippen’ afgezet in Afrika en het Midden-Oosten, met desastreuze gevolgen voor de lokale markten. Volgens verslaggeefster Saskia Dekkers is de landbouwlobby de hoofdschuldige. “Daar is elke regering in Frankrijk bang voor.”

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) volgens velen in een notendop: met steun van Brussel mishandelen boeren hun dieren en dumpen vervolgens hun goedkope vlees in ontwikkelingslanden. Tijdens en na de uitzending bleek op Twitter hoezeer dit beeld heeft postgevat. Daar werd het GLB ‘de grootste zonde sinds het kolonialisme’ genoemd en een voorbeeld van de ‘roofcultuur’ van de Europese Unie. Het feit het Genootschap Onze Taal ‘plofkip’ tot woord van het jaar heeft uitgeroepen is eveneens veelzeggend.

Nu is het niet de eerste keer dat Doux onder vuur ligt. Regionale politici in Bretagne strijden al langer tegen het in hun ogen dubieuze bedrijf. En anderhalf jaar geleden stelde de Belgische Europarlementariër Marc Tarabella schriftelijke vragen aan landbouwcommissaris Dacian Ciolos over de hoogte van exportsubsidies. Voor die kritiek valt best wat te zeggen. Te vaak komt steun uit het GLB terecht bij grote ondernemingen die best zelf hun broek kunnen ophouden. Met een vermogen van 300 miljoen euro behoort de familie Doux tot de rijkste families van Frankrijk.

Maar dat is niet het hele verhaal. De exportrestituties zijn de afgelopen decennia in een rap tempo afgebouwd: van zo’n 15 miljard per jaar eind jaren tachtig tot enkele honderden miljoenen in de afgelopen jaren. In de WTO-onderhandelingen is afgesproken ook de laatste restituties af te schaffen op het moment dat andere economische grootmachten hun steunmaatregelen stopzetten. Bovendien verdwijnen niet al die euro’s in de zakken van machtige directeuren; mede door deze steun zijn verwerkers in staat te groeien en primaire producenten de kans te bieden te overleven in een competitieve markt.

Daar komt nog eens bij dat het GLB op het punt staat te worden hervormd. Het totale budget gaat omlaag en er worden nieuwe eisen aan boeren gesteld, de zogenoemde vergroening. Over de vraag of dit voldoende is voor een eerlijk en duurzaam landbouwbeleid valt te twisten; velen vinden van niet. Maar dat er niets zal veranderen, zoals in de reportage van Nieuwsuur werd gesteld, klopt niet.

Intussen gelden beelden zoals die van Doux als een soort pars pro toto van het GLB: wat daar gebeurt is slecht en dus is het Europese landbouwbeleid slecht. Dat is jammer, want het vertroebelt het zicht op de grote verdiensten van datzelfde beleid, namelijk de productie van voldoende betaalbaar voedsel en een stabiel inkomen voor miljoenen boeren.

Laatste reacties

 • Farmer NL

  2011 natuurmonumenten meer dan € 800.000,00 landbouw subsidie!
  Alles terug te vinden op DR loket.

 • politiek

  Veel beter is om het totale subsidiegebeuren naar 0 te brengen. Ook in Nederland. Ook in Nederland vloeit de subsidie vooral naar de meer grotere vermogende bedrijven tot wel meer als 150.000 euro per jaar per ondernemer.
  De kansen om die subsidies te gebruiken om de Nederlandse veehouderij om te vormen naar een eerlijke duurzame veehouderij heeft men laten liggen.
  Helaas. Juist die bedrijven waar nu vaak de subsidies terechtkomen zijn ook nog vaak het minst duurzaam. Daar otbreekt de motivatie ook vaak als je toch al meer als 150.000 euro per jaar ontvangt !
  Onbegrijpelijk dat agrarische bestuurders deze kansen hebben laten liggen of liggen die zelf ook nog fors aan die subsidie-tepel , dus mondje dicht houden !

 • Farmer NL

  @politiek, die uitspraak dat de bedrijven met het meeste subsidie het minst duurzaam zijn kan ik niet bevatten, volgens mij is bij jouw groot per definitie slecht en klein is goed. Ook jij weet dat veel bio initiatieven op het gebied van co2 en zo deze initiatieven een stuk slechter zijn dan regulier.

 • Demeter Griend

  Laat ons toch lekker wat GLB en SNL beuren. Een tevreden boer is geen onruststoker.

 • koestal

  we boeren ook met veel regeltjes ,dat vergt ook en boel administratie,ook mijn accountant heeft daar een boel werk mee,moet ook weer betaald worden

 • politiek

  Een tevreden boer behoord zijn inkomen uit zijn eerlijke producten te halen en niet uit al die subsidies. Inderdaad , als je meer als 150.000 euro per jaar kan ontvangen zul je het mondje wel houden zoals ik aangeef.
  Gezond is het niet in deze tijd. Gewoon afschaffen dus.

 • theorikyreintjes1

  Als die idiote reclames en uitzendingen niet verboden worden, zullen de voedselbanken schreeuwen om voedsel! Hoe krijg je de zaak kapot?
  De landbouwgrond laten loederen of onder water laten lopen. Smijten met geld voor onzinnige dingen! Daar zijn veel mensen met bezig en dit voor een veel te hoog salaris!

 • John*

  zo zie je maar weer wat er voor een succes geboekt wordt met het vertellen van een half verhaal.. de export subsidies staan tegenover de import subsidies. op tarwe. maar daar wordt geen woord over gerept.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.