Redactieblog

2 reacties

Nieuwe staatssecretaris Dijksma gelijk in het diepe

Volgende week behandelt de Tweede Kamer de landbouw- en natuurbegroting. Het koningsdebat is de vuurdoop voor Sharon Dijksma als staatssecretaris. Ze wordt geacht haar visie te geven op landbouw en natuur.

De begrotingsbehandeling van een ministerie is traditioneel hét debat van het jaar. De Kamerfracties kijken zeer kritisch naar de voorgenomen plannen van het kabinet. Alle onderwerpen waarover een ministerie gaat, kunnen aan de orde komen. Van het inkomen van de boer en milieueffecten van productiemethoden tot een individuele orka of ooievaar.

Dit jaar leiden vrijwel alle begrotingsbehandelingen van de ministeries tot weinig vuurwerk. De verwachting is ook dat het landbouw- en natuurdossier niet zal leiden tot een spetterend politiek schouwspel. De op zijn zachts gezegd uitzonderlijke setting, nodigt niet uit tot verhitte debatten in de politieke arena.

Om te beginnen is de begrotingsbehandeling erg laat. Het jaar waarover de begroting gaat, is immers al begonnen. Daarnaast is de begroting voor 2013 gemaakt door het vorige kabinet. De plannen zijn daarmee deels achterhaald door het regeerakkoord dat VVD en PvdA in oktober vorig jaar sloten.
Het meest bijzondere van de behandeling van de begroting is de positie van de staatssecretaris. Sharon Dijksma werd eind december benoemd als opvolger van de opgestapte Co Verdaas. Dijksma heeft zodoende nog geen enkel debat als staatssecretaris van landbouw gevoerd. Ze begint gelijk met het koningsdebat.

Nu is de Tweede Kamer voor Dijksma natuurlijk niet vreemd. Ze heeft van 1994 tot en met 2012 op het Haagse pluche gezeten als Kamerlid en als staatssecretaris van Onderwijs. Politiek bedrijven hoeft Dijksma dus zeker niet meer te leren. Maar over het landbouwdossier heeft Dijksma nog geen debat gevoerd met de Kamer. Deze week was er al wel een informele kennismaking tussen de Kamercommissie van landbouw en de bewindsvrouw. Tijdens een ontbijtsessie werden de eerste gedachten over de sector gewisseld. De eerste indruk van de Kamerleden is positief: Dijksma lijkt zich al behoorlijk te hebben ingewerkt in het dossier. Maar in het openbaar heeft Dijksma nog niet veel meer gezegd dat dat ze de landbouw een mooie sector vindt die belangrijk is voor de Nederlandse economie.

Dijksma wordt volgende week gelijk in het diepe gegooid. Kamerleden kunnen niet direct in de aanval op de plannen, maar zullen daardoor vooral hun eigen visie willen uiten op het landbouwdossier. Alle kansen om hun ideeën te uiten zullen worden gegrepen. Te verwachten is dat hierbij de aandacht zal uitgaan naar de ‘openstaande’ dossiers: natuurbeleid, mestbeleid, de inkomenspositie van de boer en megastallen. De visies van de partijen zijn in de verkiezingstijd al uitgebreid voor het voetlicht gebracht en in de tussentijd heeft het landbouwdossier vrijwel stil gestaan. De verrassing van de begrotingsbehandeling zal dus vooral in de reactie van de staatssecretaris zitten. Hamvraag is wat Dijksma met de dossiers wil. Ze zal worden uitgedaagd om tot een visie te komen over de toekomst van de landbouw en de natuur. Dat maakt het begrotingsdebat toch heel interessant.

Laatste reacties

  • thv@hetnet.nl

    het is een heel aardige vrouw met een gezond verstand(?) hoop ik.
    als je ziet wat de agrrariche sector posetief binnen brengt moet je de boeren in ere houden . de fabrieken vertrekken naar goedkopenlanden om de zelfde producten te maken wie ze in HollAND maken.verdienen wij niets mee.

  • koestal

    maar Thieme doet alsof ze een meerderheid heeft in de Tweede Kamer

Of registreer je om te kunnen reageren.