Redactieblog

5 reacties

Nieuw grondgebied

Het is al diep in de nacht en nog steeds zit ik te lezen. 'Het nieuwe land' heet het boek dat voor me ligt. Het verhaal van een polder die perfect moest zijn.

Geschreven door Eva Vriend, geboren en opgegroeid als boerendochter in de Noordoostpolder. Haar opa was één van de gelukkigen die in 1952 hier een boerderij kreeg. Waarom hij wel en zoveel anderen niet? Die vraag is haar zoektocht naar een stukje ontstaansgeschiedenis van de polder.

”Alles in Flevoland is van tevoren bedacht”,  schrijft ze, “geen slootje is spontaan gegraven. Tot op de laatste centimeter is de inrichting uitgetekend, letterlijk met de liniaal. De grootte van de kavels, de afstanden tussen de boerderijen, de omvang van de dorpspleinen, ze zijn allemaal weloverwogen. En op dezelfde manier zijn ook de bewoners, zoals mijn grootouders van beide kanten, langs de meetlat gelegd.”

Het gaat over de grootste en meest verregaande selectieprocedure die de Nederlandse overheid ooit voor nieuw grondgebied heeft uitgevoerd. Eva duikt in de archieven en praat met mensen. Al vroeg in haar boek valt de naam Lindenbergh: “De godfather van de selectie, de man in pak die mijn grootvader op drift joeg, de man die alle polderbewoners in die eerste jaren kenden. Gesprekken vielen stil als hij binnenkwam: Bram Lindenbergh.”

Ineens ben ik terug in mijn kindertijd en hoor ik mijn vader praten. Mijn vader, die vanuit Brabant hiernaartoe was gekomen om als pionier greppels te graven en in barakken woonde, in de hoop een boerderij te krijgen. Mijn vader sprak altijd over “Meneer Lindenbergh”. Ik herinner me dat hij vertelde dat hem in die pionierstijd een baan werd aangeboden op kantoor. Dat zou een eer zijn, maar mijn vader weigerde, omdat hij “niet gekomen was om slippendrager van meneer Lindenbergh te zijn, maar om boer te worden!” Mijn vader overleed plotseling toen ik 20 was, vele vragen heb ik hem nooit kunnen stellen. Waarom kreeg hij wel een boerderij en zoveel anderen niet? Het boek van Eva telt 300 pagina’s, ik ben op bladzijde 98….

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Oei Marianne, dat worden nog een paar slapeloze nachten. Wel heel interessant deze mooie verhalen. Ik ga het boek ook halen!

 • ed12345

  Marianne helaas kan ik het boek niet even hier in de winkel halen ik woon in canada Ben zelf ook altijd zeer geintreseerd in het onstaan van de polders en heb het boek 50 jaar wieringermeer waar dus ook over de selectie wordt geschreven die was op z'n zachts gezegt rigoreus ook de vrouw en gezin moesten een nette ijverige indruk maken zelfs de kasten in huis konden geinspecteerd worden om te zien of het wel netjes was Een hele goede vriend inmiddels helaas overleden heeft ook in de flevo bij de RIJP aan de schop gestaan Het was hun wel belooft dan ze kans maakte op een boerderij maar er zijn er niet zoveel daadwerkelijk boer geworden Het doel van de staat om er modelbedrijven met model boeren moeten we bijden vaststellen is aardig gelukt
  Nu met veel bedrijven in eigendom en schaalvergroting zie je in de NOP gebouwen die duidelijk hun agrarische functie kwijt zijn het is erg lang geleden dat ik in de wieringermeer ben geweest (ben er zelf in 1962 op de landbouwwerktuigen school geweest) maar daar zal het wel het zelfde zijn
  Begin 80er jaren heb ik bij de RIJP eens de vraag gesteld waarom er nog steeds geen grotere akkerbouwbedrijven als 40 ha worden uitgegeven het antwoord dat ik kreeg vergeet ik niet snel ;Wij willen geen millionairs kweken:
  Marianne ik hoop dat we het vervolg ook kunnen lezen

 • minasblunders1

  Ed, naar aanleiding van het boek is een documentaire gemaakt. Te vinden op uitzendinggemist, 'andere tijden' van 13 januari 2013.

 • ed12345

  minasblunders bedankt ik heb er echt met plezier naar gekeken

 • RENNEN

  Marianne,wat leuk, als je zoveel reacties krijgt op het boek van Eva Vriend, waar wij, ik en mijn vrouw een bijdrage heb aan heb mogen leveren.Als een van de laatste en jongste pioniers vindt je ons terug in het boek onder de naam Tinus
  van Dongen.
  Eveneens zaten wijook in de documentaire ,, andere tijden', van 13-1-2013.
  Bekeken door 640000 kijkers,van Zeewolde tot Canada.Tot vandaag nog steeds
  leuke reacties voor die pionier, die 10 keer heeft gesolliciteerd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.