Commentaar

8 reacties

NVV mag vruchten plukken

De actie van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) om de heffing voor de verplichte Aujeszky-vaccinatie terug te vragen van het Landbouwschap, werd door de toenmalige Landbouwschapsvoorzitter Gerard Doornbos afgedaan als een publiciteitsstunt.

LTO Nederland – en de organisaties waaruit LTO is voorgekomen – vonden eind jaren negentig de actie onterecht en verzetten zich ertegen.

Toen de NVV bij de rechter steeds meer het gelijk aan haar kant kreeg, begon LTO bij te draaien.

Niet dat LTO de NVV gelijk gaf, maar het zou toch wel zo moeten zijn dat LTO-varkenshouders  meeprofiteren van de terugbetaling van de heffing. Tenslotte hadden alle varkenshouders meebetaald aan de heffing, dus zouden ook alle varkenshouders moeten profiteren van een teruggave van de heffing, was het LTO-standpunt.

Nu is in een arbitrage vastgelegd dat de LTO-leden geen recht hebben op restitutie van de Aujeszky-heffing. Dat is voorbehouden aan de NVV en haar leden, die zich tegen de heffing hebben verzet.  De redenering van de arbiters is dat LTO-leden hun claim - zo ze die al hadden - niet tijdig kenbaar hebben gemaakt. Bovendien zijn er geen toezeggingen gedaan, waaraan de LTO-leden rechten hadden kunnen ontlenen. Er is geen reden om de LTO-leden op dit punt net zo te behandelen als de NVV'ers.

Hoe zuur ook voor de niet-NVV’ers, het is wel  terecht. De NVV en haar leden hebben de kastanjes uit het vuur gesleept, dan mogen zij ook het genoegen daarvan smaken.

Laatste reacties

 • Marco22

  Zo is dat. Wanneer gaat LTO nu eens een keer belangen behartigen.

 • gjh

  weer een reden om je lto lidmaatschap op te zeggen

 • w v gemert

  Waarom geen woord over het ontbreken van openheid van de uitspraak van de arbitrage commissie, LTO leden en journalisten moeten het nu doen met datgene wat LTO er over kwijt wil.( erg eenzijdig) Als de boerderij onafhanhkelijk is zou men hier achteraan moeten gaan , koloms er over schrijven,wet openbaarheid bestuur gebruiken,of op een andere manier deze uitspraak boven water zien te krijgen misschien kunnen de LTO leden er een basis in vinden om hun bestuurders aansprakelijk te stellen voor het missen van de schade vergoeding.
  Het overige ben ik mee eens, het had misschien nog wat scherper gemogen.

 • arkova

  Nu nog die tien procent rechten die ze ons onterecht afgenomen hebben!

 • w v gemert

  Arkova, ook daar vecht de NVV nog steeds voor al sinds 1998.(de echte belangenbehartiger) Hopelijk dit jaar of volgend jaar doet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens door een uitspraak over.

 • heijden8

  nvv veel succes. u bent een voorbeeld van belangenbeharteging met heel veel dank aan de grondleggers speciaal wien van den brink met zijn staf
  en zijn gevolg tot nu toe
  l t o hier het voorbeeld van samenwerking en vertrouwen er voor gaan voor de leden
  met speciaal dank willie van gemert en wino zwanenberg
  harrie


 • heijden8

  nvv veel succes. u bent een voorbeeld van belangenbeharteging met heel veel dank aan de grondleggers speciaal wien van den brink met zijn staf
  en zijn gevolg tot nu toe
  l t o hier het voorbeeld van samenwerking en vertrouwen er voor gaan voor de leden
  met speciaal dank willie van gemert en wino zwanenberg
  harrie


 • jan1966

  LTO vecht niet voor hun leden, dat komt omdat de LTO met zijn projecten organisatie veel te afhankelijk is gewordenvan de geldruif van de overheid

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.