Redactieblog

Markt of overheid?

Boeren moeten in 2013 een eerlijker beloning krijgen voor hun product. Daar zijn LTO en de boerenvakbonden het over eens. Alleen de visie hoe het te bereiken verschilt sterk.

LTO-voorzitter Maat zoekt het in overleg. Hij benadrukt dat supermarkten geen vijanden zijn. Hij ziet ze als vriendjes. Hij wil overleggen met alle partijen in de keten.

En dat zijn er nogal wat. Hij wil ook meeliften met de acties van de dierenrechtenorganisaties. Want die bepalen in sterke mate het inkoopbeleid van de supermarkten. Als voorbeeld noemt Maat weer de bekende plofkip van Wakker Dier. Door deze acties gaan supermarkten eisen stellen aan duurzaamheid en daarvoor wil Maat beloond worden. Daar gaat het overleg in 2013 over.

Sieta van Keimpema van DDB wil precies hetzelfde bereiken: een eerlijke prijs voor het product van de boer. Ze heeft echter weinig vertrouwen in de supermarkten. Daarom kiest ze een andere weg, die van de overheid. Dat is ook de Europese lijn, die ze met DDB en EMB volgt. De overheid moet regels maken om de prijzen voor de boer op een verantwoord niveau te krijgen.

Ziedaar twee meningen. Maat verwacht het inkomen uit de markt en Van Keimpema kiest voor strakke wetgeving door de overheid, waardoor het inkomen van de boer gereguleerd wordt.

Tja, en hoe denk ik er over? Ik denk dat we als boeren ondernemer zijn en de markt als uitgangspunt moeten nemen. Te veel overheidsbemoeienis maakt de ondernemer gemakzuchtig en dat geeft stilstand in de ontwikkeling. Misschien moeten we wel naar een patroon, waarbij Maat zich de blaren in de mond praat bij het overleg en dat Sieta van Keimpema het overleg met felle acties ondersteunt.

Dat is het beste voor een verantwoorde prijs. En iedereen doet waar hij of zij goed in is.

Of registreer je om te kunnen reageren.