Redactieblog

8 reacties

Machteloze organisaties

“Onze Landbouworganisaties zijn vergelijkbaar met de vakbeweging FNV”, zegt Hanna ietwat bedroefd. “Verdeeld en daardoor machteloos”.

Een waarheid als een koe. Vroeger was de vakbeweging een machtig bastion. Er werd rekening mee gehouden. Men had de touwtjes in handen. Ze zaten op de stoelen waar de beslissingen werden genomen. Daar had de achterban voordeel van.

Dat beeld is verdwenen. Het is nu een kwakkelende club. Leiders gingen rollebollend over straat. Men wilde een Nieuwe Vakbond oprichten, maar dat lukt nog niet. Men is zo vleugellam dat men niet met de werkgevers kan overleggen over de grote problemen. Men moet eerst in eigen huis orde op zaken stellen.

“Het kon het verhaal van de landbouworganisaties zijn”, knikt Hanna. “Ik heb me de vorig jaar doodgeërgerd. Allemaal verschillende meningen van en over boeren. De NMV wilde eerdere uitbetaling van de toeslagrechten. Kees Romeijn van LTO zei dat dit helemaal niet nodig was. Gebakken eitje voor de staatssecretaris van Landbouw, die per kerende post zei dat hij het niet ging doen.”

“Dan de boekhoudbureaus. AVM constateerde dat door de lagere melkprijs en de hogere voerprijs nogal wat boeren in liquiditeitsproblemen zaten. Andere accountants, zoals Flynth en Alfa, waren minder somber:’Er zijn nog steeds genoeg boeren die goed verdienen’. Wim Thus van de Rabobank zegt ook dat het allemaal best meevalt. Hij is nog geen boeren tegengekomen die het aflossen moeten uitstellen.”

Wat een wirwar van meningen. Zo worden onze belangen niet goed behartigd. We zijn te verdeeld. Dat is slecht voor de hele sector. We zien het effect elders. Een politieke partij, die intern verdeeld is en ruzie maakt, verliest stemmen. Zie Groen Links en Wilders. Een beursgenoteerd bedrijf, waarbij een directie publiekelijk ruzie maakt met de commissarissen over het beleid, daalt sterk in koers.

Eenheid is de basis van succes. Verdeeldheid leidt tot neergang en soms tot de ondergang.

“Machteloos zootje”, sluit Hanna grimmig af.

Laatste reacties

 • koestal

  onzekere tijden zijn aangebroken

 • joannes

  Onzeker tijden @koestal zijn er van tijd tot tijd altijd geweest. Maar nog nooit zijn er zoveel concurrende belangen verenigingen, boekhoudbureaus en zelf grote boeren geweest. Allemaal gaan ze voor hun eigen gelijk! En per saldo verliest de sector de besluit kracht aan de publieke opinie. Een publieke opinie die opgezweept wordt door aktivisten als PvdD en WD. Wanneer je naar het rendement kijkt voor die individuele akties zijn er onder elkaar winnaars en verliezers maar bij de wetgeving wordt er weinig of niets gewonnen. Het nl agro voortbestaan wordt steeds onzekerder met allerlei beperkende maatregelen die genomen worden omdat ze niet meer éénduidig en duidelijk beargumenteerd worden vanuit de sector.

 • drientje

  Voeg hier de toenemende marktkracht van de retail aan toe en je staat voor een forse investering, dan zou ik me nog wel eens even bedenken.
  Ook van het huidige politieke klimaat hoeven we niets te verwachten.

 • jordi 1455

  De boeren moeten meer ruimte krijgen om te kunnen ondernemen.
  Vergeleken met andere sectoren hebben boeren vrij beperkte vrijheden om te kunnen ondernemen. Zonder dat ze het door hebben in den haag is dat ze de strop voor de Nederlandse economie steeds iets aanhalen. Als de Nederlandse landbouw omvalt dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zo komt er een hogere werkloosheid, de economie gaat achterruit en we zijn afhankelijker van import wat de economie ook niet goed doet.

 • aarthamstra1

  Het probleem voor de boer is dat de boerenbedrog organisaties ZLTO /RABO de Hollandse boer niet meer nodig hebben. Deze boerenbedrog organisaties hebben met het geld van de leden , Multinationale ondernemingen opgericht in de lage lonen landen. Nu nog de leden uitschakelen . DAAAG (natuur) boer.

 • Mozes

  aarthamstra1, wat in de lage-lonenlanden wordt geproduceerd wordt ook in deze landen verkocht. Het is geen concurentie voor de Nederlandse boer.

 • minasblunders1

  Dat klopt Hamstra. Dat is afgesproken in Europa. De (Z)LTO werkt hier aan mee. De landbouw moet naar minder kansrijke gebieden en Nederland levert z'n boeren uit. En de boeren......? Zij laten het gedwee over zich heenkomen en geloven alle onzin!

 • aarthamstra1

  Beste, Mozes ,Deurum mosten we een Europa. . Blieven melken mien jong .

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.