Commentaar

2608 x bekeken 13 reacties

Explosieve ammoniak

Eén klein onderzoekje en de agrarische wereld is in rep en roer. Er is amper een onderwerp te bedenken dat gevoeliger is dan ammoniak.

Wat is er aan de hand? Metingen op een Gronings veebedrijf lijken uit te wijzen dat de uitstoot van ammoniak bij 'good old' bovengronds mest uitrijden veel lager is dan tot nu toe gedacht.

Lijken, want het is een onderzoek met weinig metingen, waarvan de officiële resultaten nog niet eens gepubliceerd zijn.

Maar het is 'gefundenes Fressen' voor ammoniak-sceptici. Dat zijn boeren met ernstige twijfels over de schadelijkheid van ammoniak voor het milieu, over de bijdrage van de landbouw hieraan en over de geldigheid van kennis over het onderwerp. Bijgevolg ervaren ze het dure ammoniakbeleid als oneerlijk en onwenselijk. Ze wantrouwen 'Wageningen' en zien de wetenschap als verlengstuk van een vijandige overheid die alle veehouders Nederland uit wil hebben, met een overdreven voorgesteld ammoniakprobleem als stok om de hond te slaan. Deze sceptici vinden gehoor bij sommige belangenbehartigers en politici, die nu roepen om herziening van het ammoniakbeleid.

Dat is allemaal erg voorbarig. Er is vast een heleboel te bediscussiëren over de ernst van het ammoniakprobleem, maar de nieuwe feiten die er nu liggen, inclusief het roemruchte Zwitserse onderzoek waaruit zou blijken dat Nederland te hoog in de boom zit met de veronderstelde emissie, zijn te dun om een koerswijziging op te baseren.

Er zijn parallellen met de klimaat-discussie. Ook daar heerst scepsis over het probleem, de oorzaak én de beleidsmaatregelen. Ook daar kunnen wetenschappers roepen wat ze willen, maar worden ze vaak niet geloofd. Ook daar zijn populistische politici bereid in de vijver te roeren.

Vooral de wetenschap heeft iets te leren. Ten eerste dat die onafhankelijke, ongenaakbare positie boven de partijen niet bestaat, of in ieder geval door het publiek niet zo wordt gezien. Zeker niet wanneer onderzoek dient als basis voor pijnlijk beleid. Tweede les is dat de wereld sneller conclusies trekt dan een wetenschapper kan publiceren. Er zit een gat tussen wetenschap en praktijk. Een betere antenne hiervoor zou geen overbodige luxe zijn en voorkomt brand bij onderwerpen zo explosief als ammoniak.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Zeker zit er een gat tussen wetenschap en praktijk. In Wageningen is dat gat zelfs wel heel erg groot. Nog maar eens: de praktijk klopt altijd! Dus kunnen we concluderen dat de wetenschap....

 • gjh

  dat is toch logisch als de onderzoekers alles bij elkaar liegen en niet met dewaarheid naar buiten komt

 • W Geverink

  Het is een probleem dat een onderzoeks instelling zichzelf in de voet schiet als de uitslag van het onderzoek niet overeen komt met de verwachtingen van de opdrachtgever. De ontevreden klant laat de volgende keer onderzoek doen bij een instelling die begrijpt dat er wel een beetje meegedacht moet worden met de opdrachtgever om de volgende keer kans te maken op een opdracht.

 • bankivahoen

  Inderdaad WGeverink@,het gaat erom wie de uitslag het mooiste kan verbloemen,die kan rekenen op nog meer opdrachten!

 • jordi 1455

  de lont is al in de bom maar de vraag is wanneer de bom ontploft bij de boeren.

 • kalkar

  Uitstekende reacties. Zowel het mestbeleid als het ammoniakbeleid is er alleen maar op gericht om de meeste boeren om zeep te helpen. Die paar die overblijven betalen een Gods vermogen per jaar om aan die onzin eisen te voldoen.

 • kalkar

  Hieronder vallen natuurlijk ook b.v. de huidige onzineisen v.w.b. de spleetbreedte van varkensroosters. 24 mm i.p.v. de vereiste 20 + 10% =22mm.
  Hele stallen worden inmiddels afgekeurd. De boer barst weer van het werk en blijft weer arm. Wat een dictators zijn het.

 • joannes

  @melkertje1 Dat zijn de kosten die een dichtbevolkt land opleveren waar de laatste 70.000 agrarische ondernemers, grondgebruikers en bezitters, langzaam het onderspit delven. Met een bevolkings dichtheid van 2x zodicht als Duitsland en 4x zodicht als Frankrijk zie dat de Stadt zich steeds verder opdringt met hun eisen, die dan mbv mannen bij de WUR wetenschappelijk onderbouwt worden. Dat verklaart dan ook waarom net over de grens andere regels gelden natuurlijk onderbouwt door hun eigen wetenschappelijke onderbouwing. Politiek en Wetenschap krijgen het steeds moeilijker hun werkelijjke agenda te niet tonen! Met onderzoeken zoals recent gedaan, zal het heet worden onder hun voeten!

 • gjh

  wanneer word de waarheid gesproken over deze onderzoeken want als onderzoeker kun je niet blijven liegen en de boel besodemieteren

 • w v gemert

  Joannes, wat een onzin er zijn in zowel Duitsland als Frankrijk grote gebieden vergelijkbaar met de omvang Nederland met een zelfde dierdichtheid en bevolkings dichtheid zonder die extra maatregelen en zonder die extra kosten. Ik ben ervan overtuigd dat de opdrachtgever stevige invloed heeft op de uitkomst van het onderzoek. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

 • engeweer

  De schrijver van bovenstaand stukje vergeet voor het gemak - of voor zijn brood, dat er om een internationaal onderzoek is gevraagd. Onderzoeken uit 2010 bewezen de lagere emissie ook al

 • minasblunders1

  Als je bij drogend weer een emmer water buiten zet, dan zal deze emmer in de loop van de dag leger raken. Als we een dag met hoge luchtvochtigheid hebben, zal deze zelfde emmer vol blijven. Gaan we nu ook wetgeving maken voor de 'uitstoot' van water? Zo werkt het dus ook bij ammoniak.

 • joannes

  @wvgemert, onzin? Het punt is dat de publieke opinie hier in Nederland met het bewustzijn van de bevolkingsdichtheid van Nederland bepaald wordt en niet vergelijkbaar is met dat van Duitsland of Frankrijk. Ook zijn daar gebieden die er op lijken, het blijft daar altijd regionaal en voor landelijke besluiten zoals NL, zijn wij diegene die de bevolkingsdichtheid (te) hoog hebben met te veel burgers met Stadse Belangen in het Parlement en de Regering.Of anderom, te weinig Agro belangen voor eenzelfde besluitvorming!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.