Redactieblog

800 x bekeken

Een rustig 2013

“Rust behoort bij het werk zoals de oogleden bij de ogen”, zei een Indisch dichter.

Rabindranath Tagore leefde van 1861 tot 1941. Daarna is het leven en werken alleen maar sneller geworden. Zo snel dat steeds meer mensen het niet kunnen bijbenen. Met alle gevolgen van dien.

Enthousiaste jongeren die stuklopen op hun eigen ambitie, succesvolle werkers die ineens de druk niet meer aan kunnen en ouderen die gefrustreerd op een zijspoor zitten. En daar tussendoor alle drank, drugs en pilletjes om het nog maar zo lang mogelijk vol te houden. Is dit de wereld die we willen? Zelfs de financiële crisis schijnt een gevolg te zijn van een verandering in het brein van bankiers die te snel en te veel slimme verzekeringsproducten moesten maken om hun bonus veilig te stellen.

En de oogleden? Hoeveel ogen hebben nog de qua leeftijd bijbehorende oogleden? Voor veel chirurgen en huisartsen is het een lucratieve bezigheid om vrouwen en ook steeds meer mannen voor een leuk bedrag te bevrijden van een half overhangend ooglid.

Alles bij elkaar lijkt het me goed om die oude uitspraak van die Indische dichter anno 2013 eens lekker op te poetsen.

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar zijn een paar rommelige weken. Zeker als kerst en de jaarwisseling midden in de week vallen. Is het nou maandag of woensdag? Pas in week 2 gaat alles weer z’n gewone gangetje.

Sjoerd is het jaar fris begonnen met een nieuwjaarsduik. Ingrid is bezig met voorbereidingen voor haar reis naar Panama. Warmweer-kleren en zonnecrème terwijl het hier koud is. En Karin verwacht haar tweede kindje in mei. Dat wordt het hoogtepunt van het nieuwe jaar. “Een goede rust is het halve werk”, luidt een Joegoslavisch spreekwoord.

Ik wens u allen een rustig 2013!

Of registreer je om te kunnen reageren.