740 x bekeken 3 reacties

De otter, de aalscholver en moeder gans

Pieter Noordanus
Het is gelukt! Een otter heeft op eigen kracht de Oostvaardersplassen bereikt zo werd deze week bekend. Het zou maar zo kunnen dat het diertje de reis vanuit de Weerribben zelfs heeft volbracht zonder nat te worden, door van gans tot gans te springen om zo met gemak dit otterparadijs te bereiken.

Een prachtige combinatie van ganzenoverschot en realisatie van de EHS, nietwaar? Vol trots werd beschreven dat dit door milieuvervuiling en versnippering geplaagde zoogdier het zo goed doet. Natuurlijk werd er niet bij gezegd dat de inheemse otter vorige eeuw al lang was uitgestorven door de komst van nylon visnetten. Die worden nu minder gebruikt door de inperking van de binnenvisserij en omdat de aalscholvers de visstand nu en masse verorberen. Enfin, met de komst van de in de jaren 90 'geherintroduceerde' otter in de Oostvaardersplassen en inperking van de EHS zit het werk er grotendeels op voor onze provincies. Eind goed, al goed...

Maar niets is minder waar. Het is hoog tijd om de honderden agrarische bedrijfslocaties en duizenden hectares landbouwgrond waar nu door de overheid onnodig op gezeten wordt als moeder gans op haar geschudde eieren niet nog verder te laten verpauperen en terug te verkopen aan de markt. Maar blijkbaar buitelt men op de provinciehuizen besluiteloos over elkaar heen en moeten uitvoerende ambtenaren doelloos toekijken, met als gevolg een nog verdere afwaardering van het onroerend goed.

Daarom is het tijd dat de agrarisch ondernemer met toekomstplannen bij Provinciale Staten aanklopt met de vraag de onnodig verworven gronden en gebouwen zo spoedig mogelijk te 'herintroduceren' op de markt. Dus niet meer kortdurend verpachten of antikraakbewonen, maar verkopen! Zo krijgt de agrosector uiteindelijk ook verbeterde toekomstmogelijkheden, net zoals de otter, de aalscholver en moeder gans.

Laatste reacties

 • Leo van Malsen

  Nou, of die otter daar echt op eigen kracht is gekomen valt zeer te betwijfelen. Het regent weer klachten over de dierensterfte op de OVP en dan kun je als SBB wel wat goed nieuw gebruiken. Maar dan staat dit op het net: http://awd-bossie.blogspot.nl/2011/01/natuurpark-lelystad-en-ovp.html

  De OVP is zo verandert door de vele hongerende grazers dat een foto van 2005 en nu, genomen op dezelfde locatie, ongeloof zou opwerpen.

  Het zou niet alleen goed zijn tegen de verpaupering als deze gebieden weer agrarisch werden, het zou ook een heleboel dierenleed schelen als dat park met circusdieren wordt gesloten.

 • jordi 1455

  ze begrijpen in het den haag en met name in het westen niet dat de natuur hard kan zijn en het recht van de sterkste geld.

 • minasblunders1

  Leo van Malsen, dat was mijn eerste gedachte ook toen ik het in de krant las. Als je de route Weerribben-OVP bekijkt, kun je ernstig je twijfels hebben of zo'n beest daar zelfstandig heen beweegt. Maar het is niet voor niets een sarcastische blog.

Of registreer je om te kunnen reageren.