Commentaar

1496 x bekeken 5 reacties

De les van een rechtszaak

De rechtbank in Groningen buigt zich de komende week over een omvangrijke illegale handel in antibiotica voor vee.

Er is sprake van een handelsnetwerk dat vele tonnen antibiotica clandestien aan de man bracht, vooral in het noorden van Nederland maar ook ver daarbuiten. Er zijn in ieder geval 24 Nederlandse vleeskuikenhouders bij betrokken, terwijl er ook vertakkingen zijn naar Duitsland en Polen.

De combinatie van winstgevendheid en een losse moraal werkt illegaliteit in de hand. De regels voor antibioticagebruik in de veehouderij veranderen snel. Of beter: ze worden snel strenger. Wat tot voor kort gewoon was, is nu verboden en binnenkort ondenkbaar. Tijdens die overgangsfase blijft het gevoel voor wat moreel kan en wat niet kan, bij sommigen wel eens wat achter. Dat zijn de mensen die zich laten verleiden door snelle winst.

Maar overtreders worden pittig aangepakt, zoveel wordt duidelijk uit de opstelling van justitie in deze zaak. De aantijging gaat niet alleen over het overtreden van veehouderij-regels. De nadruk ligt op het feit dat de volksgezondheid in gevaar komt. Dat wordt door rechters veel zwaarder aangerekend, wat zich uit in zwaardere straffen, mogelijk jarenlange gevangenisstraffen. Wie nog sceptisch is over scherpere antibioticamaatregelen, is gewaarschuwd.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het is goed dat een voorbeeld wordt gesteld door zeer zware straffen op te leggen. Bij alleen een financiële boete of een gevangenisstraf van enkele weken zullen veehouders met een losse moraal illegale antibiotica als een begaanbare weg zien waarbij de risico's aanvaardbaar zijn. Bij een gevangenisstraf van vele jaren zal niemand zich er meer aan wagen.

 • jan10

  Totaal uitkleden die lui en met pek en veren de straat op.

 • politiek

  ANTIBIOTICA-ALARM III. Een interessante uitzendig vanavond van ZEMBLA over de gevaren van teveel of illigale antibiotica gebruik.
  Mogelijk zal de humane zeer moeilijke beslissingen moeten gaan nemen de komende decennia. Als infecties niet meer te bestrijden zullen zijn met antibiotica,s moet men weer overgaan tot het operatief wegsnijden van de infecties. ! Tot nog moeilijkere beslissingen toe ! .

 • jordi 1455

  @ politiek

  De vraag is of de boeren wel eens wisten dat de antibiotica om een illegale variant ging? Indien de boeren er niks van afwisten dan zijn ze weer mooi beetgenomen door de overheid voor de zoveelste keer. Dit probleem moet je bij de bron aanpakken (de fabrikant) en niet bij de eindgebruiker. Je kan de veehouder niet de schuld geven, als het goed is worden er bij slagerijen het vlees gekeurd op dat soort dingen, als het vlees met antibiotica toch in de handel komt dan moet je de keurmeester er ook op aanspreken. Verder als die illegale antibiotica goedkoper is dan normale antibiotica wordt het toch aantrekkelijker en zeker als de inkomsten de uitgaven niet dekken voor je bedrijf.

 • agratax2

  jordi1455. Illegaal antibiotica betekent dat het spul via onwettige wegen is aangekocht, hier weet de boer van. Laten we zeggen het is via smokkel op de Nederlandse markt gekomen. De fabrikant die het verkocht heeft aan een land waar het niet verboden is, kan en hoeft toch niet toe te zien waar deze koopman het verkoopt? Nee wij moeten als Nederland zorgen dat onze grenzen water dicht zijn en dan betekent dat er weer douane controle is. Maar Den Haag vindt dit overbodige luxe, zij denken dat een papieren maatregel voldoende veiligheid biedt en dat dan alle onheil gekeerd is. Mooi niet dus geef de mensen alternatieven om hun veiligheid (gezondheid) te garanderen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.