Boerenblog

6 reacties

Agrotoerisme (2)

Wat kun je met een lap grond van 4.000 hectare in Rusland? Niet veel meer dan extensieve landbouw en recreatie.

De droom van de eigenaren van Basargino, dromen mag voor een ondernemer, is een dorp opzetten waar mensen weer tot zichzelf kunnen komen na een stressvol werkjaar in Moskou of een andere uit zijn voegen groeiende wereldstad. Je zou kunnen zeggen: terug naar de natuur en de broodnodige rust. Om dit mogelijk te maken houdt eigenaar Skoblikov naast een kerkje veel verschillende dieren naast de productiekuddes. Die dieren moeten dienen als aankleding van het landschap. Ze moeten de stedeling weer dichter bij de wortels van het bestaan brengen. Het kerkje kan dienen als meditatieruimte en geeft rust en stilte.

Varkens bij -30 buiten
Op het erf vallen de roze varkens op die bij 30 graden onder nul rustig over het erf lopen en zich gedragen als knuffeldieren. Ik zie onze knorrepotten bij deze temperatuur al buiten lopen. De dieren zullen zich best vermaken, maar de boer en vooral de dierenvrienden zullen steigeren. Om maar niet te spreken van Vion dat dan te veel spek binnenkrijgt. Even voor de goede orde: de dieren konden via een geopende deur naar binnen in een schone schuur. Ze verkozen de vrieskou, de sneeuw en de gezelligheid van kippen, honden, yaks en mensen boven de warme schuur met strooisel.

Luxe kuuroord
De grote droom van de Skoblikovs is het opzetten van een kuuroord met veel luxe en verzorging, waar de gast nog echt gast is en het aan niets mag ontbreken. Waar niets moet en alles mag zolang het maar niet in strijd is met het hogere doel ‘gezondheid, spiritualiteit, rust en terug naar de natuur’. Rust is hier zeker, al was het maar omdat je mobiel hier geen bereik heeft en internet alleen werkt op kantoor en in de duurdere (meer dan €400 per nacht) blokhutten.

Dromen richting geven

Om dit waar te maken heeft adviesbureau Lighthouse in Moskou als vriendendienst en geheel vrijblijvend een week gewerkt aan het doorspitten van het bedrijf en de dromen van vader en zoon Skoblikov. Duidelijk is dat de droom in veel richtingen gaat. Aan ons de taak te trachten die verschillende richtingen een bruikbare kant op te buigen.

Vleestak verbeteren of afstoten
Een ervan is het aanwezige slachthuis nieuw leven inblazen of, beter nog, een mobiel slachthuis aankopen en door goede slagers op te leiden met hulp van meester-keurslagers de gewenste kwaliteit bereiken. Via dit mobiele slachthuis is met slacht in loondienst bij de buren een extra inkomen en omzet aan bio-vlees te genereren.
Lukt dit niet, dan is de vleestak gedoemd te mislukken en moet de droom geheel in de richting van het kuuroord worden omgebogen, waarbij de agrotak in dienst staat van recreatie en het spirituele. Te denken valt aan koeknuffelen, wandelen met varkens, paardrijden of paarden trainen om later in West-Rusland te dienen als manegepaard. En niet te vergeten de gezondheidstherapie en handel in geweipreparaten.
Ook hiervoor moet het nodige worden aangepast. De moderne toerist wil weten waar hij langs moet lopen in het ‘enge’ bos, waar de safaridieren te zien zijn of hoe lang de verschillende wandelingen zijn. Te denken valt aan paardrijles op kozakkenwijze of andere leuke dingen met als afsluiting een certificaat. Of gezondheidsbaden, Russische saunaexcursies of Samagon maken. Samagon is de huisgebrouwen en -gestookte sterke drank, een fenomeen van het Russische platteland. De ene keer enorm goed, de andere keer echt slecht zo niet dodelijk.

Vasthouden aan keuze
Voor de marketing van dit alles ben ik niet bang, want Skoblikov junior heeft marketing gestudeerd en jaren in dat vak gewerkt in Spanje, toen daar de bomen nog tot in de hemel groeiden. Meer zorgen maakt iedereen zich over de personele invulling, omdat de op het platteland achtergebleven mensen niet erg gemotiveerd zijn. De grootste uitdaging wordt echter kiezen welk deel van de droom eerst wordt aangepakt en daarna beslissen wat het stappenplan moet zijn. Vader en zoon hebben met het eerste geen moeite, maar met de laatste etappe wel. Keuzes maken en dan de gemaakte keuze uitvoeren zonder afgeleid te worden door een nieuwe droom. Het maken van de stappenplannen en vader en zoon bij de les houden, zou wel eens mijn inbreng in het geheel kunnen worden. Ik ben al gevraagd, maar ik wil eerst weten of het landschap zonder sneeuw net zo mooi is als het huidige beeld van het dorp in een witte vallei.

Foto

 • Hoewel het -30 is, lopen de varkens graag buiten. Foto's: Han van Riel

  Hoewel het -30 is, lopen de varkens graag buiten. Foto's: Han van Riel

 • Ook de melkkoeien staan in de sneeuw.

  Ook de melkkoeien staan in de sneeuw.

 • Eigenaren Skoblikov dromen van een luxe kuuroord waar de gestresste stadsbewoner kan onthaasten.

  Eigenaren Skoblikov dromen van een luxe kuuroord waar de gestresste stadsbewoner kan onthaasten.

 • Rijden op een kozakkenpaard is leuk voor toeristen.

  Rijden op een kozakkenpaard is leuk voor toeristen.

 • Voertransport

  Voertransport

 • Ik ben gevraagd om vader en zoon Skoblikov met raad en daad bij te staan, maar voor ik toestem wil ik weten of het landschap zonder sneeuw net zo mooi is.

  Ik ben gevraagd om vader en zoon Skoblikov met raad en daad bij te staan, maar voor ik toestem wil ik weten of het landschap zonder sneeuw net zo mooi is.

Laatste reacties

 • joannes

  Nou Han, wanneer je er geen zin in hebt, hou ik me aanbevolen. Om in zo´n oort je dagen te slijten is geen straf! Niet in de winter en niet in de zomer!

 • agratax2

  joannes. Ik zie het niet als 'jaren slijten' ik zie het als genieten van wat het leven te bieden heeft.

 • ed12345

  Han zoals we wel eens eerder bepraat hebben je ziet de echte uitersten 'n project in afrika om de armste zelfvoorzienend te maken en honderden km's
  ten noorden van Moskou om de rijkeren der aarde terug met hun voetjes op aarde te zetten

 • agropak

  Han volgens mij is dit z' n grote klus die je op je oude dag niet meer alleen aan kunt. Dus een belletje en we kunnen je ondersteunen
  Vrgr
  Arie maas

 • agratax2

  Arie je bent altijd welkom om enkele weken te relaxen in het vakantie park en te genieten van een geweibad ter versterking van je jeugdigheid.

 • gerjan slingenbergh

  Han, maak er iets biologisch van, dan wil ik je wel ondersteuen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.