Boerenblog

4413 x bekeken 8 reacties

Agrotoerisme (1)

Wat kun je met een lap grond van 4.000 hectare in Rusland? Niet veel meer dan extensieve landbouw en recreatie.

Op uitnodiging van adviesbureau Lighthouse in Moskou bracht ik eind vorig jaar een bezoek aan het bedrijf Basagrino in het Russische Altay Kray op de grens met de republiek Altay. Het bedrijf bestaat uit in totaal 4.000 hectare land, verdeeld in 900 hectare bewerkbaar grasland, 600 hectare zomerweide en de rest natuurgebied op steile hellingen. Wat kun je met een lap grond als dit? Niet veel meer dan extensieve landbouw en recreatie.

Vermarkten herten en paarden
De eigenaren, de heren Skoblikov, hebben in een van de valleien dan ook  een ‘vakantiedorp’ in de stijl van begin vorige eeuw gebouwd. Het landbouwbedrijf omvat de productie van 800 maral (hertensoort), 80 herten, 200 zoogkoeien, 20 melkkoeien, 120 vleespaarden en verder varkens, kippen, yaks, 20 rijpaarden en andere dieren als erfaankleding. Het huidige probleem van het bedrijf is het vermarkten van de dieren. Er is in dit gebied geen gestructureerde afzet. Het dichtstbijzijnde slachthuis is geen optie, omdat er alleen maar slachters zijn en geen slagers die volgens Europese normen kunnen uitbenen en verwerken.

Gewei van maral als ‘medicijn’
De maral is een hert uit de Kaukasus waarvan de geweien worden gebruikt voor medicinale toepassingen en badzout. Hiervoor gebruiken de Skoblikovs de net niet volgroeide geweien gebruikt. Deze bevatten nog groeipotentie en worden na de oogst gestoomd, gekookt en gedroogd tot ze de juiste structuur en steriliteit bereikt hebben. Hierna worden ze gemalen tot meel om als badzout te dienen. Ook worden de gemalen geweien gemengd met lokale natuurhoning tot medicijn. Verder worden ze in stukjes gezaagd en op sterk water (zelfgestookte wodka) gezet om te dienen als medicinale drank.

Waar werkt dit alles nu voor? Nou, dat is niet zo moeilijk. Dit medicijn heeft tot doel de algehele gezondheid van de gebruiker te verbeteren. Het badzout werkt alleen als er tweemaal per jaar een tiendaagse kuur mee wordt genomen, waarbij je vijftien minuten in een heet bad met geweipoeder moet liggen. De in te nemen drankjes, zalfjes (honing) zijn voor dagelijks gebruik. De uitwerking zou fantastisch zijn. De gebruiker wordt of blijft mooier, jonger en wat nog meer wenselijk is.

Winst uit vleesafzet
De eerste inkomsten met de rendieren zijn via de geweien geregeld. Nu de winst nog. Die moet komen uit het vlees van de dieren die uitgeselecteerd worden (overtollige bokken en hinden). De Skoblikovs moeten afzet vinden in bijvoorbeeld Moskou, 4.000 kilometer verderop. Dit kan alleen als van deze biologisch gehouden dieren een net stukje vlees wordt gemaakt dat de meerprijs waard is en dat de rijke Russen zeker op hun menu zetten als ze weer eens uitpakken.

Moskouse elitemarkt veroveren
Dit vleesverhaal gaat ook op voor de zoogkoeien en vleespaarden. De huidige markt voor levende dieren is gericht op lokaal gebruik en die vraag is in dit ‘onbewoonde’ land met dorpelingen met eigen dieren echt klein. Kazachstan wil nog wel eens een paar vrachten levende dieren kopen, maar die prijzen zijn ver van rendabel. Slachten en dan de karkassen verkopen betekent de winst uit handen geven aan de volgende schakels in de keten. Slachten en verwerken tot eersteklas producten is de enige weg om de Moskouse elitemarkt te veroveren. Eigenaar Skoblikov behoort tot de stinkend rijke Russen en zal dan ook beschikken over de nodige nuttige netwerken aan het eind van de keten.

Goede keurslagers in dienst nemen
Zelf een slachthuis opzetten is financieel geen struikelblok. Het bemannen met beenhouwers zal ook nog gaan. Bemannen met vleeshouwers Europese stijl is het probleem. In Rusland werken echte beenhouwers met bijl en motorzaag. Ze kijken niet naar biefstuk of lenden of staar,t alles is vlees en kan gekookt worden. Hierdoor krijgt al het vlees dezelfde lage prijs en is de kwaliteit op je barbecue nul punt nul. De Rus heeft als specialiteit de lekkernij ‘kotelettie’, een platgeslagen gehaktbal met (te) veel ui. In deze kotelettie kan alle vlees verwerkt zijn. Wil Skoblikov deze weg bewandelen, dan moet hij enkele goede leraar-keurslagers in dienst nemen om de kunst over te brengen.

Foto

 • De maral worden gehouden voor hun gewei. Vleesafzet moet extra geld opleveren. Foto's: Han van Riel

  De maral worden gehouden voor hun gewei. Vleesafzet moet extra geld opleveren. Foto's: Han van Riel

 • De geweien worden gemalen tot badzout en 'medicijnen'.

  De geweien worden gemalen tot badzout en 'medicijnen'.

 • Bouwmateriaal voor het 'vakantiedorp', de droom van eigenaren Skoblikov.

  Bouwmateriaal voor het 'vakantiedorp', de droom van eigenaren Skoblikov.

 • Geen vorstverlet bij min 30.

  Geen vorstverlet bij min 30.

Laatste reacties

 • Hodalen

  interessant Han. Grote gelijkenissen met Oost Noorwegen. Hier ook geen ijsvrij, en die grote boomstammen worden ook hier gebruikt voor 'lafte' stallen en huizen, zeer goede isolatie. En zelfs de eetgewoontes: pleur het mooiste vlees door de gehaktmolen en maak er gehaktballen en wat erop lijkt van, weet je zeker dat je niet in het buurdorp op bezoek was!? ;-)
  Hou ons op de hoogte, ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen van dit bedrijf. Al ben ik bang dat een goed advies niet altijd meteen opgevolgd zal worden, met zo'n grote financiele buffer.

 • agratax2

  @Hodalen. Ik kan je garanderen dat de heren Skoblikov ons gevraagd hebben omdat ze niet langer tegen een verlies van tonnen euro's aan te kijken elk jaar. De Meester Keurslager heb ik al gevonden en het mobile slachthuis hebben ze zelf gevonden in Finland, hiermee is de vleeskwaliteit al een stap dichter bij. Nu nog de fokkerij zo inrichten dat er een maximum aan aanwas is elk jaar. Naast dit verhaal komt het recreatie gebeuren, moet ook structuur krijgen.

 • Bison

  Ze geloven daar ook nog in witchcraft zeker met dat geweien vermalen(net als de Chinezen).LOL
  Ze kunnen er beter bisons op houden,daar zit meer muziek in en geeft minder werk.
  Europese Wisenten(bisons) fokken zou misschien een nog betere optie wezen,dan kunnen ze het ras van uitsterven helpen behoeden zoals wij gedaan hebben met de bison hier.
  Ik vraag me af hoe ze tonnen kunnen verliezen op een lap grond die maar een paar ton waard is en misschien nog minder gekost heeft bij aanschaf.
  Maar ja,we hebben hier ook zo'n rijke vent gehad die tonnen weggooide aan een farm waar hij de ballen verstand van had.

  Log huizen en stallen zijn wel mooi om te zien Hodalen maar zo warm zijn ze niet,. zeker niet als ze gebouwd worden van die toothpicks in de foto.
  Die zijn alleen goed voor corral posts en heining palen.

 • mensonides1

  wij hebben in Litouwen een vakantiepark op een traditionele manier gebouwd, nodig de Russen maar uit om ons park te laten zien.
  www.hollandpark.eu

 • agratax2

  mensonodes1 Ik zal het meenemen als ik weer die kant op ga. Ik ben op dit moment meer bezig met de landbouw tek van het bedrijf dan met de recreatie. Deze laatste zal beperkt moeten blijven tot lopen, paardrijden, langlaufen, vissen e.d. gezien de lokale mogelijkheden , geen water om te varen, geen steden van enige omvang. Hier komt bij dat de eigenaar geen lawaai van motoren wenst (dus geen squad of sneeuwscooter) Je ziet de marges waar binnen de recreatie moet plaats vinden is beperkt, ik zoek het meer in de richting van 'rusttherapie' om de dagelijkse stress van het leven in een miljoenen stad, Moskou, weg te werken.

 • Piet, Midden-Europa

  Interressant Han, weer eens wat anders. Ik bewonder je Pionierswerk !!!... Gelukkig ben je flexibel en realistisch !!!... met belangstelling en nieuwsgierigheid kijk ik reeds uit naar de ontwikkelingen. Belangrijk is uiteindelijk het voor elkaar te krijgen dat de Baten hoger worden dan de Kosten, succes toegewenst !!!...
  Groeten uit Polen.

 • joannes

  Han, die slagers behoeft geen probleem te zijn- Wanneer je iemand nodig hebt die dat fijntjes in 3 maanden neerzet, en de lokale bevolking instrueert, met documentatie materiaal en een eventuele aangepaste snit. Laat het weten.

 • agratax2

  joannes. bedankt voor je aanbod. Ik heb al twee toezeggingen, waarvan één contact met Basargino heeft of gaat opnemen. Ik wacht dan ook even de reactie af.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.