Commentaar

523 x bekeken 1 reactie

Zwalkend beleid

Consistent beleid alstublieft. Directeur Jos Kleiboer van de Koninklijke Metaalunie smeekte er bijna om bij minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de beurs AgroTechniek Holland.

"Wij kunnen ons eventueel nog op slecht beleid voorbereiden, maar niet op beleid dat elke maand verandert", zei hij.

Een soortgelijke hartekreet slaakte de SGP deze week bij het uitstellen van de discussie over het mestbeleid. "Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn", licht een woordvoerder toe. De nieuwe mestwet moet al op 1 januari ingaan.

Nee, politiek Den Haag maakt geen goede sier. De vertrekkende boegbeelden Ger Koopmans (CDA) en Janneke Snijder (VVD) erkennen het ook met zoveel woorden in een gesprek met Boerderij Vandaag. De politici schreven de natuurparagraaf in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte; staatssecretaris Henk Bleker werkte hem uit, maar amper twee jaar later haalden de partijen er in het Kunduz-akkoord een streep door. Niet gek dat in een enquête van marktonderzoeksbureau Agridirect in samenwerking met Boerderij Vandaag onder zeshonderd boeren en tuinders 43,5 procent aangeeft dat zijn vertrouwen in de politiek is afgenomen.

Volgende week mag iedereen zijn stem weer uitbrengen. De PvdA zit in de lift, zoveel is wel duidelijk. Hoe de krachtsverhoudingen verder zijn verdeeld, is onduidelijk. De peilingen verschillen sterk. Die verhoudingen bepalen donderdag 13 september wel wie met wie zaken wil doen. Echt gemakkelijk zal het niet worden, daarvoor zoeken de kopstukken nu te veel de uitersten op. De laatste kabinetsformaties geven evenmin hoop. Het kabinet-Rutte vergde 127 dagen, Balkenende IV 90 dagen. Van de laatste vijf kabinetten zat geen enkel kabinet de volle rit uit.

Je went aan veel zaken, maar niet aan een zwalkend beleid. De politiek moet de oproep van Kleiboer serieus nemen.

Eén reactie

  • politiek

    Wat is zwalkend ? . Je kunt die vraag ook omdraaien. Er was een natuurvisie (paragraaf) ondersteund door kamermeerderheid. Ook eerdere visies meenemen in beoordeling wil je vooruitgang boeken. Staatssecretaris Henk Bleker geeft er een draai aan. In wiens belang was dat eigenlijk vraag ik me af. Nu is er veel onrust, zowel bij de burger die graag natuur ziet als bij de boer ( vooral vlakbij die streken) die nu ook niet weet waar hij aan toe is. Nee als je niet wilt zwalken moet je als staatssecretaris je rug rechthouden en doen wat de meerderheid maatschappij wilt. Hopenlijk zwalkt zijn opvolger niet zo , inderdaad in ieders belang , zowel van boer als burger.

Of registreer je om te kunnen reageren.