Commentaar

2502 x bekeken 5 reacties

Vion in zwaar weer

De topman van Vion, de Duitser Uwe Tillmann, is ontslagen. De Raad van Commissarissen (lees: het bestuur van de enige aandeelhouder, de ZLTO) vindt dat hij niet meer de juiste persoon is om het vleesconcern te hervormen.

In juni dit jaar is daarvoor een plan gepresenteerd. Dat voorzag onder meer in sluiting van de slachterij in Druten.
Het rommelt al langer bij Vion. Financieel gaat het niet goed. Eerder dit jaar besloot het bedrijf zijn leveranciers, de boeren, later te betalen dan gebruikelijk. Dat was een noodgreep die het imago geen goed deed. Intern heeft Tillmann toen al het nodige over zich heen gehad, want de commissarissen lieten al snel weten dat dit eens maar nooit weer was.
Toch komt deze stap als een verrassing. Ontslag op staande voet van de topman lijkt een erkenning dat het echt niet goed gaat. De commissarissen en het ZLTO-bestuur hebben heel wat uit te leggen aan de veehouders, aan de leden/eigenaren en aan de medewerkers. Als opvolger presenteren ze de de relatief onbekende tweede man Dirk Kloosterboer, afkomstig uit de enige renderende tak van het bedrijf, de Ingrediënts.Wat zegt dat over de toekomst?
Vion is ontstaan uit fusies en vooral overnames van meest slecht renderende slachterijen. De omzet groeide wel snel, de winst niet. Het is nog steeds niet gelukt om uit al die snippers een goed geoliede en renderende machine te maken. Het is langzamerhand de vraag óf dat wel gaat lukken in deze moeilijke sector.

Laatste reacties

 • nabderks

  Wat probleem ? De ZLTO heeft toch geld genoeg.

 • joannes

  Zolang hun ¨core business¨ consolideren is, zal het nooit wat worden. Je kan geen bedrijf winstgevend krijgen op alleen kosten besparing. Er moeten spetterende onderscheidende producten geproduceerd worden waar de Supers niet omheen kunnen. Al is het een illusie als het maar verkoopt! Het succes van de PvdD kan je Vion verwijten. Zij blijven onzichtbaar in het verdedigen van de boeren en hun steeds diervriendelijkere verzorging en productie. Het initiatief ligt al veel te lang bij de aktiegroepen. De enigste die het aktief pareert is de van Driegroep die hier al jaren mee bezig is. De slager moet een keer leren/weten aan wie en hoe hij kan verkopen! Het is niet meer zo simpel dat: wie het goedkoopst slacht heeft de markt!

 • bertes

  belangenbehartigers moet niet al die petten ophebben. ze zitten opschoot in het bedrijfs leven, en op schoot bij de politiek.
  ik vroeg laats aan een boer waarom hij steeds lid blijft. van die kartel club.
  hij zei; omdat die veel korting krijgt met verzekeren. en stroom enz. dat moet toch geen rede zijn om lid te zijn. dombo's.

 • politiek

  # adel en joannes. Natuurlijk zitten die belangenbehartigers op schoot bij bedrijfsleven en politiek. Daar valt de subsidie te halen. Daar valt de bonus te halen. Daar valt imago te halen. Niet voor de agrarische achterban ( gezinsbedrijven) maar voor jezelf. Als er spetterende onderscheidende producten moeten komen doe je dat , als het kan met subsidies , voor jezelf.
  Waar blijft het imago van VION door dergelijke manieren van besturen ? . Inderdaad dat is die saaie slachterij die de restproducten van die varkens megastallen verkoopt. De Houbensteynvarkens, Keten Duurzaam varkenslees, Grasvarkens, Biovarken, Heydehoeve vlees, Lupinevarkens. Ieder probeert zich te onderscheiden van het gangbare concept VION varkensvlees. Zelfs bestuurders met ondersteuning van productschappen. Hebben die de bui al eerder zien hangen , zoals ze zelf ook aangeven ?. Maar goed , wie gaat nu dan die slachterij VION redden ? .

 • leftturn

  het ligt niet aan de topman maar aan de ambtenaren met de te goed betaalde baantjes eronder. nog nooit wat gepresteerd bij dumeco, ncb of coveco. wat cooperaties als chv/agrifirm wel redelijk gelukt is, zal zlto met vion niet lukken. zlto is een groot deel van het probleem, zolang we elk jaar meer betalen voor de kadavers en ze hier een enorme winst uit trekken, kunnen ze de zaak in de benen houden. op het moment, dat een derde partij kadavers gaat ophalen/verwerken kan tonnies voor een grijpstuiver toeslaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.