Redactieblog

1390 x bekeken 8 reacties

Terug naar het oude nest?

Volgende week gaan we stemmen. Doen we net als de vorige keer? Het CDA de rug toekeren en de PVV in het zadel helpen?

"Ik denk er niet over", is Hanna duidelijk. "De PVV is weggelopen uit het vorige kabinet en verantwoordelijk voor de bestuurloosheid van nu. Boeren die toen PVV hebben gestemd, moeten diep nadenken wat dat heeft opgeleverd. Volgens mij alleen ellende."

Mee eens. Het is verbazingwekkend dat ook in boerenkringen de PVV een fiks aantal stemmen kreeg. Vooral in de zuidelijke helft van Nederland. Wat zijn we ermee opgeschoten?

"Ze hebben bereikt dat links weer steviger in het zadel zit", constateert Hanna. "Bij de vorige verkiezingen haalden de linkse partijen - SP, PvdA en Groen Links - ruim vijftig zetels. In verschillende peilingen is dit nu ver boven de zestig. Emile Roemer van de SP dreigt zelfs premier te worden. Dat moeten we toch niet willen?"

De verkiezingsprogramma's spreken duidelijke taal. SP, PvdA en Groenlinks bieden geen perspectief voor de boer. Ze willen terug naar vroeger, met kleine bedrijven. En de toeslagrechten uit Brussel zo vlug mogelijk afbouwen.

Datzelfde wil de PVV van Wilders, maar ook de VVD en D66. Wie op links of op één van deze partijen stemt, weet  waar hij voor kiest. Geen steun meer uit Brussel en in herfst geen toeslagrechten beuren. Voor veel boeren de enige wijze om te overleven, straks afgeschaft. In de plaats daarvan wollige taal over nicheproducten, duurzaamheid en consumenten die meer zouden moeten betalen.

"Prietpraat", smaalt Hanna. "De consument koopt meestal het goedkoopste. Dat doe ik ook. En ik voel me daar prima bij. De gangbare landbouw levert een goed product en het maakt niet uit dat dat in grotere bedrijven wordt geproduceerd. Wij weten hoe dat gaat en de dieren hebben het prima."

Terug naar het stemmen. Alleen het CDA en de kleine Christelijke partijen hebben een landbouwparagraaf die de boeren moet aanspreken. Aan de toeslagrechten wordt voorlopig niet getornd. Wie daaraan hecht weet wat hij (of zij, zegt Hanna) moet stemmen.

Laatste reacties

 • bertes

  ja ik wil terug naar vroeger. kleine bedrijven; ja graag. vroeger verdiende de boeren geld. en hadden ze alles zelf in de hand. maar dank aan het cda en lto. moesten we specialiseren. en steeds goedkoper produceren. en wat zijn we er mee opgeschoten? waarom wil de lto de hele wereld voeden vanuit nederland. wat schiet ik als boer daar mee op. vieze kartel broeders. alleen de grote bedrijven en lto, samen met het produktschap. en natuurlijk die boeren die alleen maar aan groeien denken.
  zelfs het beleid is er helemaal op gericht. de kleine moet kapot.

 • schoenmakers1

  voor mij is er maar een nadeel aan de pvv, dat ze voor het nertsenverbod is. de andere partijen hebben meer nadelen

 • Mozes

  Adel hebt u enig idee van de armoede eind negentiende eeuw? De armoede onder de boeren in de jaren dertig? Dat boerderijen groter zijn geworden is een gevolg van technische ontwikkeling en geen beleid.

 • wzandbergen1

  Terug naar vroeger? Alles lopend afleggen? Sp, Pvda en Groenlinks kunnen makkelijk praten over hoe een ander moet doen, maar maken ze dat dan ook waar? Zal wel weer uitdraaien op: Ze hieven een glas, deden een plas en laten het zoals het was.

 • evert.uitslag1

  Ik sluit mij volkomen bij u en uw vrouw aan.
  Henk Bleker is eigenlijk mijn man,maar misschien was hij wel iets te rechtlijnig voor de politiek.(genoeg is genoeg en een dier is een dier)
  Sybrand Buma is een sympathieke man en met weinig woorden zegt men soms meer dan al dat geblaat.

 • kleitokkers

  wat opvalt aan de pvv is, dat ze terug trekkende bewegingen maken. Uit het kabinet uit europa uit de eurpese munt alles moet terug naar het oude. Dat is prima lijkt mij, zij ook maar uit de politiek.

 • Mozes

  Kleitokkers, u hebt gelijk, de PVV is bang voor de toekomst. Ze zijn niet in staat om te gaan met de veranderingen in de wereld dus ontkennen ze de veranderingen en klampen zich vast aan het verleden.
  Een land is succesvol als die zich net iets sneller aanpast dan dat de veranderingen in de wereld zich voltrekken.

 • politiek

  Maar Mozes toch, als en land succesvol is als die zich net iets sneller aanpast als andere landen in de wereld wordt het ook eens tijd dat je programma van de PvdD eens leest. Ook dat zijn veranderingen waar je niet de ogen voor mag sluiten zoals je aangeeft , want dan loop je achter de feiten aan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.