Redactieblog

4 reacties

Prijs belangrijker dan boerentaal

“De directeur van een coöperatie hoeft niet beslist de boerentaal te spreken”, vindt Hanna. Dit naar aanleiding van het vertrek van Uwe Tillmann van Vion.

 

“In de commentaren las ik dat hij de boeren niet goed aanvoelde. Ook Wyno Zwanenburg van de NVV vond het een gemis dat hij de boerentaal niet sprak. In andere meningen klonk dat eveneens door. Onzin. Een directie moet er voor zorgen dat je de beste prijs voor je producten krijgt. Het maakt mij geen moer uit of hij een boerenverhaal kan houden of niet. Ik beoordeel hem op zijn prestaties in het bedrijf”, is Hanna duidelijk.

Ze heeft wel gelijk, maar boeren zien toch graag een directeur die hen het gevoel geeft dat ze er toe doen. Zo heeft in het verleden directeur André Olijslager van FrieslandCoberco de fout gemaakt dat hij melk grondstof voor de zuivelfabrieken grondstof noemde. De boeren hebben het hem nooit vergeven. En toch was het een prima directeur. Alleen kon hij zich moeilijk verplaatsen in het binnenste van de boer.

“Je leeft in het verleden”, wijst Hanna mij terecht. ”Vroeger, toen de coöperaties nog klein waren, wilden de leden een directeur, die dichtbij hun stond. Die het idee gaf dat het hun fabriek was, waar hij voor werkte. Een wat lagere melkprijs was met zo’n directeur langer acceptabel. Als het verschil met de buren maar niet groot was of te lang duurde. Dat is anders met de grote coöperaties. Een directeur wordt niet meer afgerekend op zijn inlevingsvermogen in de boer, maar op datgene dat de boer op zijn melkrekening krijgt."

Er is geen vinger achter deze stelling van Hanna te krijgen. En directeur Tillmann van Vion is zeker  afgerekend op zijn slechte prestaties. De prijs die de varkenshouders kregen, is te laag in vergelijking met anderen. De koers, met het aankopen van verliesgevende bedrijven, was niet de juiste. Maar de commissarissen keurden het allemaal wel goed.

“Dat is een ander verhaal”, zegt Hanna. “Hoofdzaak is dat een directeur zorgt voor een goede boerenprijs. Dan hoeft hij de boerentaal niet te spreken.”

Laatste reacties

 • Mozes

  Ik heb Cees 't Hart nog nooit een woord boerentaal horen spreken maar wel de taal van de markt. Dit bevalt mij prima.

 • joannes

  Een mooie vergelijking Cees´t Hart en Uwe Tillmann, twee bestuurders van inmiddels grote coöperaties. In tijden van voorspoed ligt vaak de kiem van de val die pas jaren later naar de oppervlakte reist. bv dat Engelse bedrijf waar nu zoveel problemen zijn, is jaren geleden, voordat Uwe Tillmann aantrad aangekocht. Wanneer het over communiceren met de achterban gaat kan je hem dat aanrekenen maar hij heeft ook een belangrijk deel geërft van zijn voorgangers. Het DNA zoals ze dat tegenwoordig noemen hangt niet van de CEO af: Hij kan er een slinger aan geven maar daar is het mee gedaan! En dan moet je toegeven dat het DNA van FC veel marktgerichter is dan het DNA van Vion. Met een man met als achtergrond Unilever bevestig je dat. En VION blijft waarschijnlijk de handelaar/slachter met een man van Moksel

 • ed12345

  De directeur hoeft niet per se boerentaal te spreken maar wel weten hoe de gedrags regels en weten hoe de coop zaken doet met de boeren Wij hadden hier een directeur bij onze coop die dat duidelijk niet wist het heeft de coop wel de kop gekost

 • drientje

  Probleem bij VION is ook dat er alle grote jongens leveren, en die doen dat echt
  voor de bordesprijs. Dus kon VION niet anders dan de bordesprijs kunstmatig laag
  houden. Wat ook meespeelt is dat de verkopers van VION de taal van de retail spreken, en de retail de taal van VION. Dit alles maakt de prijsstelling die voor het gezinsbedrijf te laag is.

Of registreer je om te kunnen reageren.