Commentaar

697 x bekeken 1 reactie

Opluchting voor ondernemend Nederland

De verkiezingsuitslag laat weinig aan duidelijkheid te wensen over. VVD en PvdA moeten samen aan de slag.

Zij kunnen dat op eigen kracht. Zij hebben met zijn tweeën een meerderheid in de Tweede Kamer.

Het zou handig zijn als het CDA aanschuift. Deze 'oranje' coalitie heeft ook een meerderheid in de Senaat. De christendemocraten staan na het forse zetelverlies echter nog niet te springen.

Nederland richt zich weer op Europa. Misschien is dat wel de grootste winst van de verkiezingen. Niet voor niks reageren de ondernemersorganisaties, onder wie LTO Nederland, opgelucht. De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van de internationale positie. In de manier waarop Nederland Brussel en de monetaire crisis aanvliegt, verschillen VVD en PvdA echter sterk. De formatie wordt ingewikkeld. VVD-bewindsman Henk Kamp gaat in opdracht van Mark Rutte eerst als 'verkenner' aan de slag.

De nieuwe Kamer wordt volgende week geïnstalleerd. In afwachting van het formatieproces ligt er nog een stapeltje 'onafgemaakte' dossiers bij de landbouwcommissie. Naar verwachting wordt de discussie over EHS en Natura 2000 'on hold' gezet, net als het debat over megastallen. VVD en PvdA verschillen hierover te sterk van mening. De mestwetgeving is een ander verhaal. Een ruime meerderheid steunt de plannen van demissionair staatsecretaris Henk Bleker. Als het formatieproces lang duurt - en dat zou zo maar eens het geval kunnen zijn -, kan hij zijn ambtsperiode toch nog met een succesje afsluiten.

Eén reactie

  • frans64

    dit kabinet wordt door de vvd nog associaler dan de afgelopen periode van rutte en zijn maatjes alles wordt afgebroken in de socciale sfeer en dat ten gubste van de kappitalisten in nederland die worden door rutte en zijn maatjes gespekt

Of registreer je om te kunnen reageren.