Commentaar

2000 x bekeken 12 reacties

Onaanvaardbaar veel overtredingen

Veehouders in Noord-Brabant overtreden op grote schaal milieuregels. Dat blijkt uit onderzoek van deze provincie naar de naleving van de stikstofverordening.

Deze hangt samen met een convenant van de natuurorganisaties, provincie en ZLTO over bescherming van natuurgebieden tegen ammoniak.

Het is slecht voor het imago van boeren als zoveel zich niet houden aan regels op dit terrein. juist in Brabant, waar volgens sommigen een ‘oorlog’ gaande is op het platteland tussen veehouderij en burgers. Het is ook slecht voor de betrouwbaarheid van de landbouw als partij waarmee maatschappelijke organisaties afspraken willen maken. En het is nadelig voor degenen die zich wel aan de regels houden. De werkelijke terugdringing van ammoniakuitstoot blijft zo immers achter bij die in de berekeningen, die zijn gebaseerd op naleving van de afspraken. Dat vertaalt zich later in strengere regels.

ZLTO doet nog wel een krampachtige poging om de uitkomst te bagatelliseren. Het gros van de overtreders heeft zijn leven na een waarschuwing gebeterd, stelt de organisatie. En ze wijst erop dat ‘slechts’ een half procent van de 6.800 veehouders een zware overtreding heeft begaan. Dat laatste is een drogredenering. In feite gaat het om 56 van 627 gecontroleerde bedrijven, dat is maar liefst 9 procent.

De harde aanpak die de organisatie voorstaat voor notoire overtreders snijdt meer hout.

Laatste reacties

 • B bob

  ZLTO komt nu ineens wel op voor de overtreders terwijl die het voor de Hele sector aan het verkloten zijn !

 • ikkethuis

  de overtreders zitten ook in de zlto

 • B bob

  Klopt !

 • bertes

  luchtwassers zijn te duur en ammoniak is niet schadelijk.

 • De Mol

  En regelgeving is alleen bedoeld voor sukkels! Toch Adel?

 • ikkethuis

  adel bedoelt, een luchtwasser aanzetten kost meer energie, en het fijnstof en ammoniak in de omgeving moeten de buren maar voor lief nemen.
  zo kweek je goodwill????????

 • j.verstraten1

  ik heb nog nooit een milieucontrole meegemaakt zonder het constateren van een overtreding. Men vind altijd wel iets. Sticker hier, bordje daar, jerrycan verkeerd staan, deur niet op slot etc. Vandaar kan ik wel verklaren dat zlto het probleem tot kleinere proporties terug wil brengen. Maar 9% van de gecontroleerde bedrijven die blijkbaar dermate grote gebreken vertoonden dat zij bij een hercontrole de zaak nog niet op orde hebben en men tot zwaarder geschut over moet gaan betekent óf juridisch klopt de zaak niet ( bijv. ander type luchtwasser dan in de vergunning vermeld, het komt regelmatig voor dat er zoveel tijd tussen vergunningaanvraag en verlening zit dat er door technische ontwikkelingen al weer betere wassers beschikbaar zijn en men dit dan liever achteraf legaliseert ipv de vergunningaanvraag te wijzigen wat weer tot vertraging leid) óf men overtreed regels consequent en bewust. Het kaf moet dus van het koren worden gescheiden! Ik voorspel volgend jaar méér koeien in de wei. Het is echt niet altijd de intensieve veehouder die een scheve schaats rijd.

 • ikkethuis

  de intensieve veehouder mocht uitbreiden als hij div. milieuregels nakwam.
  Het uitbreiden is gedaan, en milieuregels laten sommige dan achterwege.
  dit is niet goed te praten door de sector.

 • anton1937

  De provincie Brabant is zelf ondeskundig, daarom huurt zij adviesbureau's in die van de overheid afhankelijk zijn, zoals de milieudienst SRE en RUD. Laten nu net de provincie en de gemeenten besloten hebben om minder diensten af te nemen van deze adviesbureau's, dus ook minder inkomsten voor de adviseurs. Wat doe je dan als adviesbureau rapporten opstellen dat veel boeren in overtreding zijn, om op die manier te bereiken dat meer toezicht noodzakelijk is en je door kunt gaan met het opstellen van opgeblazen adviezen. Dit is pas vies !!!!.

 • poldes

  provincie,gemeente en zlto hebben een paar jaar geleden afgesproken niet meer ammoniak/stikstof te produceren.
  wat betekende dat er gesaldeerd moet worden.
  Misschien heeft een dezer partijen zich niet aan de afspraken kunen houden.
  En dan gaan wij een paar bedrijven de schuld van geven.

 • politiek

  KLEIN AANTAL BOEREN OVERTREEDT REGELS. In reklameblaadje Nieuwe Oogst van de (Z)LTO wordt met grote hoofdletters zo gereageerd op inderdaad 9 % wat in zware overtreding is op de gecontroleerde bedrijven. Het gaat om 56 bedrijven. Pak je 9 % van 6800 bedrijven ,die in artikel vermeld worden , dan zijn het er al 612 bedrijven die in zware overtreding zijn. ! De waarheid zal wel ergens tussen die 56 en 612 bedrijven liggen. Deze overtredingen hebben dus geen betrekking op een oude brandblusser die al afgevoerd had moeten zijn , of een zuurvatje wat niet in een lekbak stond. Dat zijn de lichte overtredingen. Inderdaad zeer jammer dat de (Z)LTO deze ontwikkelingen bagetaliseerd van die zware overtredingen. Niet alleen inzake de overtreding zelf maar ook inzake het imago van de sector veehouderij. Tevens zijn de boeren die zich wel correct aan de regels houden ook slachtoffer van deze passieve houding van de (Z)LTO die dit wil bagetaliseren. Het (Z)LTO dient op te komen voor de sector , dat deze betrouwbaar voor een duurzaam , veilig , gezond , en veilig landbouwbeleid en producten is.

 • drikhend

  Ja Beste Politiek het is de taak van de politiek om toe te zien te controleren en te handhaven . Dus de taak aan u en uw mede uw collega s om te handhaven . Maar hier zullen dus ook weer ogen dicht geknepen worden en rapporten in het niet verdwijnen net zoals bij u voedsel schandalen . Er wordt veel gezeverd over zaken . Het is de vraag of alles opgeblazen wordt of is het allemaal maar half zo erg . Of komen we weer bij onze zakkenvullers terecht . Geld regeert de wereld . De kleine man of vrouw wordt de pin op de neus gezet en grote geld doet maar raak . En dan als politiek nog durven afgeven op de grote bedrijven . Kom laat me niet lachen dit speelt al jaren en gaat gewoon door . Dus slaap maar verder zou beter zijn dan al uw betogen waar geen daden tegenover staan . Rapporten in bezit niet openbaar maken en dan duurt lang voordat u informatie krijgt enz. Zorg dat eerst deze zooi opgelost is en de snelheid van werken de normale maat heeft . Zodat in onze zogenaamde democratie iedereen open en eerlijk over dezelfde informatie kan beschikken . De overheid zet zelf burgers pin op de neus door stellen inlever tijden van informatie . maar schijnbaar zijn er weer groepen burgers die hier niet aan hoeven te voldoen en geen belasting betalen enz. Schop maar flink tegen de boeren en melk ze maar goed uit . Zodat de eerlijke het loodje leggen en wie er over blijven mag u invullen .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.