Boerenblog

Noorse buitenbeurs voor jacht en visserij

Op de buitenbeurzen in Noorwegen zijn niet alleen handige en hippe tuinmeubelen te zien, ook kun je meedoen aan een cursus vos-villen. We zijn dan ook op de jacht- en visserijdagen!

Omdat manlief net zijn jachtcertificaat heeft gehaald, moeten we ons nodig eens oriënteren! En waar kan dat beter dan op de grootste Noorse buitenbeurs voor jacht en visserij, de Elverum Jakt og Fiskedager. Op drie uur rijden van ons vandaan, werd deze beurs dit jaar voor de 50ste keer georganiseerd. Ruim van opzet, op het terrein van het bosbouwmuseum met een keur aan materiaal voor vliegvissen, sportvissen, varen en kamperen.

Foto

  • De langste rivier van Noorwegen, de Glåma, stroomt langs Elverum. Daar kunnen beursbezoekers uiteraard de vliegvisapparatuur goed uitproberen.

  • Bij wildvlees hoort een lekkere maaltijd, met paddenstoelen versgeplukt uit het bos. Op deze beurs waren niet alleen boekjes over en gereedschap voor de paddenstoelenpluk te koop, maar ook de paddenstoelen zelf. Omdat er veel mis kan gaan tijdens de pluk, staat hier een kistje met verschillende paddenstoelen: welke kun je nu wel en welke kun je niet eten?

  • Jagen met pijl en boog klinkt als iets voor indianen, het is echter een groeimarkt. Op dit moment is het alleen nog maar toegestaan in Denemarken, Zweden, Canada en enkele Afrikaanse landen. Noorwegen wil eerst testen of deze jachtmethode ook geschikt is voor de Noorse jacht. Vergis je niet, dit zijn geen ongevaarlijke handbogen. Deze ‘compound'-bogen hebben een speciaal katrol-mechanisme, wat de pijl extra snelheid en kracht geeft. Zeer geschikt om elanden mee te schieten, maar niet bedoeld voor kinderfeestjes.

  • Er is een overschot aan vossen. Voor elke geschoten vos krijgt de jager een vergoeding van de gemeente. Hiervoor hoef je alleen het rechter pootje in te leveren. Wat doe je dan met de rest van het dier? Nou, de huid is prima te gebruiken ter decoratie. Hier kun je leren hoe die eraf is te halen.

  • Hier liggen al meer ontvilde huiden. Niet alleen van vossen overigens, ook van beren. Deze stand heeft als thema 'Het gevaar van de bruine beer'. Het is een reëel gevaar in onze regio, waarover ik al eens eerder schreef.

  • Wij kwamen speciaal naar de beurs om ons te oriënteren op kogel- en hagelwapens. Deze zijn alleen te koop voor mensen met een wapenvergunning.

  • Gedurende de beurs die vier dagen duurt, hebben kinderen hun eigen project: bouw je eigen huis. Veel kinderen, en heel veel vaders en moeders, hielpen een mee met zagen en timmeren. Een leuk project en prima afleiding voor de kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.