Commentaar

NVWA pakt overstroming goed aan

De NVWA verdient een pluim voor de manier waarop de gevolgen van de wolkbreuk boven het noordelijk pootaardappelgebied zijn aangepakt.

Vorige week vrijdagmiddag viel boven een relatief klein gebied in Groningen en Friesland over de honderd millimeter neerslag, waardoor sloten overliepen. Bij meer dan honderd telers kwam pootgoed onder water te staan, waardoor zij hun bruinrotvrije status dreigden te verliezen. Beregening van pootgoed met oppervlaktewater is in heel Nederland verboden.

De regelgeving voor bruinrot laat twee mogelijkheden open bij overstroming. Als duidelijk is tot waar het water precies is gekomen, kunnen maatregelen beperkt blijven tot delen van percelen. Zo niet, dan worden hele percelen afgekeurd. Dankzij zelfgemaakte luchtfoto’s heeft de NVWA precies in kaart waar de overstromingen plaatsvonden.

De telers hebben veel verantwoordelijkheid gekregen. Ze moeten zelf de aangetaste besmette perceelsdelen afpalen. Dat getuigt van vertrouwen. Zo kan bovendien snel gehandeld worden. Binnen een week weten de telers waar ze aan toe zijn en welk deel van hun oogst nog als pootgoed weg kan. De nasleep van deze overstroming is daarmee een stuk beter hanteerbaar dan in 2004, toen in Noordwest-Friesland na soortgelijke overstromingen de ellende niet te overzien was. De lessen van toen betalen zich nu uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.