Redactieblog

Ledendemocratie te grabbel?

Ik vind het wel merkwaardig wat er nu gebeurt bij de Ierse zuivelcoöperatie Glanbia. Men herformuleert een eerder afgestemd bestuursvoorstel nu zo dat nog maar 50 procent van de stemmen vereist is in plaats van 75 procent, zoals bij het oude voorstel. Wordt het een trend om zo met de ledendemocratie om te gaan?

Eerst wat achtergrond. In 1989 gingen zuivelcoöperaties Avonmore en Waterford Foods naar de beurs om extern vermogen op te halen. In 1997 fuseerden ze tot Glanbia Plc. Sinds die jaren investeert men fors in Amerikaanse kaasverwerking. Dat is inmiddels groter dan de Ierse zuiveltak en veel rendabeler. Nog lucratiever zijn de investeringen in voedingssupplementen van de afgelopen vijf jaar. De coöperatie Glanbia bezit nog ruim 54 procent van de Plc-aandelen, terwijl de leden privé nog eens een procent of 20 vasthouden.

De beurs -en dus ook de directie- wil al een tijdje van de Ierse zuiveltak af. En eigenlijk ook van die grote boerenaandeelhouder die vervelend doet over die grote Ierse kostenpost, namelijk de melkprijs. Bovendien: hoe meer aandelen vrij verhandelbaar zijn, hoe beter de aandelenkoers.

Onder boeren heerst al lang onvrede over (hun onmacht over) de melkprijs. De verwachte 40 peocent productiegroei (!) na de quotering versterkt dit enorm. Ze willen grote investeringen in Ierse fabrieken, waar de beursinvesteerders niet blij mee zijn.

Kortom, van beide kanten een wens tot scheiding. Geen probleem, zou je denken. In mei 2010 mochten de boeren stemmen over dit voorstel: ‘uitkoop’ voor 340 miljoen euro, te betalen uit verkoop van 34 procent van de aandelen.

Na een indrukwekkende roadshow stemde slechts 73 procent voor. Te weinig, want statutair was 75 procent nodig. Een enorme domper voor de directie en ook het bestuur. Een misinschatting. De prijs was goed voor de beurs, zo bleek ook in de beurskoers, maar niet voor de boeren, vonden de boeren. En: waarom winstgevende activiteiten afstoten inclusief een gevierde CEO?

Onlangs presenteerden bestuur en directie een nieuw voorstel: geen uitkoop, maar een joint venture. De beursonderneming houdt 40 procent eigendom in de Ierse zuivelbusiness, beheerd door de coöperatie. Kosten voor de coöperatie: 45 miljoen euro, oftewel verkoop van 3 procent van de Plc-aandelen. Geen majeure verandering, oordeelt het bestuur. Daarom: 50 procent van de boerenstemmen is genoeg. Slim.

Bij Fonterra vond men laatst 50 procent van de stemmen ook ‘genoeg’. Dit triggert dit wel iets bij mij: hoeveel mag je ‘spelen’ met de ledendemocratie in het schemergebied tussen de 50 en 75 procent? In november oordelen de Glanbia-leden. Ben benieuwd!

Of registreer je om te kunnen reageren.