Redactieblog

967 x bekeken

IJsduiker met ijswijn

Terwijl Sjoerd 'lekker rustig' thuisblijft, kan 'eten wat je lekker vindt' en vooral 'geen gezeur aan de kop' heeft, maak ik met onze boerinnenvriendinnengroep de reis naar Amerika.

 

Zeven vrouwen landen in Montreal, huren een grote auto en na anderhalf uur bureaucratisch gedoe bij de Amerikaanse grens rijden we Vermont binnen, waar Lynne is geboren en opgegroeid. We logeren in het familie-vakantiehuis, wat we kennen uit haar verhalen. Een stevig houten huis met een grote veranda, gelegen aan een meer, omringd door bergen en bossen. Weldadige rust.

Bijna elke dag horen en zien we een bijzondere watervogel: de ‘loon’ met zijn ‘long and lonely’ lokroep. Bijna betoverend. 'Loon Magic' noemen ze dat daar. Ik denk dat hij hier ijsduiker heet.

We maken kennis met de zussen van Lynne en bezoeken het veebedrijf waar haar broer de kalveren verzorgt. 750 koeien, geen robot, wel Mexicanen die het werk doen in een melkstal van 2x15 koeien. Op een andere locatie staan ook nog een paar honderd beesten.

Tussen neus en lippen door vertelt hij dat ze jarenlang het hormoon BST gebruikt hebben voor een hogere melkgift, maar daar toch mee gestopt zijn. Het was een race die uiteindelijk niets oplevert. We horen dat de melk goedkoop is in de USA en het vlees duur.

Als Jozien en ik de volgende dag een kijkje gaan nemen in Canada, waar haar nichtje stage loopt, zegt de jonge boerin dat het bij hen juist andersom is. Het vlees is bijna niets waard en de melkprijs is goed. Maar vlees exporteren gaat zomaar niet. We vertrekken met een heerlijke fles ijswijn, een streekproduct, gemaakt van appels waar de vorst overheen is geweest.Bij de Amerikaanse grens wordt onze auto weer grondig onderzocht.

Na een week Vermont rijden we in drie dagen door naar New York. Onderweg overnachten we in een prachtige oude boerderij met bed & breakfast. Een ontbijt met appeltaart, pannenkoeken met maple-siroop, worstjes en appelcider, wat daar een soort appelsap is en niet alcoholisch. Om ons heen begint de Indian Summer...

(wordt vervolgd)

Of registreer je om te kunnen reageren.