Commentaar

1226 x bekeken 3 reacties

Grote uitdaging voor nieuwe topman Vion

Vion wees Uwe Tillmann de deur. Maar heeft nieuwe topman wel voldoende leiderschap?

Hoewel Uwe Tillmann zelfs beter Nederlands sprak dan de inmiddels overleden Nederlandse showmaster Rudi Carrell Duits liet hij zich tijdens zijn bestuursperiode zelden of nooit zien op een boerenvergadering. Hij heeft zich kennelijk niet gerealiseerd dat die boeren indirect de aandeelhouders van Vion zijn. Want de grootste varkensslachter van Europa is in 2003 voortgekomen uit de boerenorganisatie ZLTO, de enige aandeelhouder van Vion.
Multinational Vion verkeert in woelig vaarwater. De afzetmarkten staan chronisch onder grote druk, waardoor het concern gebukt gaat onder smalle marges en dunne winsten. De urgentie tot verdere reorganisatie en integratie tussen en binnen de vele verschillende bedrijfsonderdelen waaruit de onderneming in de loop der jaren is opgebouwd, groeit met de dag.
Aan de achterkant morrelen de toeleveranciers, de varkenshouders. Hun onvrede over de wijze van en hoogte van uitbetalingen klinkt steeds luider, vooral gevoed door een gebrek aan communicatie. Communicatie was dan ook niet het sterkste punt van Uwe Tillmann. Mede hierdoor slaagde hij er ook niet in om het bedrijf verder te integreren. Het bleven losse koninkrijken. Daardoor vond hij uiteindelijk zijn Waterloo bij Vion. De Raad van Commissarissen bedankte hem vorige week voor bewezen diensten.
Verrassend snel kwam het bestuur met een opvolger op de proppen: Dirk Kloosterboer. De grote vraag is nu of deze voorheen tweede man van Vion er wel in gaat slagen de mensen binnen de onderneming mee te krijgen in de noodzakelijke veranderingen. Hij heeft geen wortels in de varkenshouderij en mist ervaring met de versvleesmarkt. Hij is echter wel afkomstig uit de Rendac-Sobel-poot van Vion, dus kent hij de onderneming van binnenuit. Dat kan voor hem een goed fundament zijn om zich te ontwikkelen als charismatisch (boeren)leider, die de gehavende Vion-tanker weer op koers krijgt.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Vreemd...snap er niks van!

  Daan van Doorn had de zaak toch goed op de rails gezet en nu gaat het nog mis...?!

 • politiek


  De eerste echte uitdaging is er inmiddels. Hoe ga je de marktpositie naar Albert Heijn versterken. Ga je aan het leibaantje lopen van de supermarkt inzake productvorming en prijsvorming ( voorstel is weer - 2 % dat AH wil gaan betalen aan toeleveraniers) of ga je de echte belangen van de andere achterban meenemen in besluitvorming. ( de varkensboeren en dan met name de gezinsbedrijven ) Uiteraard de gemakkelijkste houding van de nieuwe topman is doodsimpel , AH wil niet meer betalen !! . We zullen het zien , maar als hij al direct aan het lijntje gaat lopen van AH , kun je al beter per direct afschijt nemen van hem , want waar ligt anders de grens ? .

 • joannes

  Door zich meer op product ontwikkeling als integratie van onrendabele bedrijven te concentreren zal het misschien ooit een echt bedrijf worden wat met een strategie zich kan onderscheiden in de markt. Een bedrijf die zijn eigen consumenten werft en waar de distributeurs niet omheen kunnen. Dan komt VION een keer in de positie waarin ze eens een acceptabele marge kan scoren. Dan levert ze toegevoegde waarde! Dan kunnen ze AH de halsband omdoen!

Of registreer je om te kunnen reageren.