Commentaar

1 reactie

Geen oor voor Barroso's pleidooi

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zou willen dat het CDA de teugels in Nederland in handen krijgt.

Zijn pleidooi voor een fors EU-landbouwbudget gisteren in het Europees Parlement sluit alleen aan bij de christen-democraten. De twee grootste partijen in Nederland VVD en PvdA denken heel anders over het Europese landbouwbeleid.

Barroso gaf zijn speech weliswaar in het parlement, maar richtte zich over de hoofden van parlementariërs op de regeringsleiders. In veel lidstaten is kritiek op het 'geldverslindende' Europa, ook in Nederland. In de achterliggende verkiezingsstrijd was het zelfs een van de centrale thema's. Barroso meent dat de crisis alleen met 'meer' Europa kan worden opgelost. Natuurlijk moet Griekenland de begrotingsafspraken strakker naleven, maar de rijkere landen mogen ook best wat meer solidariteit tonen, en moeten nu niet tornen aan de afdracht aan Europa.

De VVD zegt in haar programma niets over bezuinigingen, maar duidelijk is dat Mark Rutte het landbouwbudget wil afbouwen. Hij wil meer marktwerking in Europa, op voorwaarde van een gelijk speelveld. PvdA-leider Diederik Samsom noemde maandag in een tv-debat het landbouwbeleid nog 'oude politiek'. Hij wil het mes zetten in Europese subsidies.

In Nederland maakt de verkiezingskaravaan plaats voor het formatiecircus. Barroso zal straks bij zijn felicitatie voor een nieuw kabinet een uitnodiging voor een goed gesprek sturen.

Eén reactie

  • poldes

    het pleidooi van Barosso is toch realiteit.
    Voedselzekerheid geeft stabbiliteit.
    Het begint op het platteland.
    Investeringen in het platteland zijn rendabel.

Of registreer je om te kunnen reageren.