Commentaar

1 reactie

Einde teelt voor biobrandstof

Het staat er niet letterlijk, maar zoveel is wel duidelijk: Brussel wil een einde aan de gewasteelt voor biobrandstoffen.

De teelt levert nauwelijks een vermindering in uitstoot van CO2 op. En misschien nog wel belangrijker, biobrandstoffen concurreren met voedingsmiddelen. Met de huidige situatie op de voedselmarkt ligt dit politiek erg gevoelig.
Van de Europese Commissie hoeft in 2020 niet langer tien maar vijf procent van de transportbrandstof uit biobrandstof te bestaan. Op dit moment is dit al 4,5 procent. Maar granen, mais, soja en oliehoudende zaden raken uit de gratie. De aandacht wordt verlegd naar de productie uit afvalstromen, zoals frituurvet, en resten van agrarische producten. De subsidies zouden na 2020 alleen nog naar deze laatste productiestroom gaan.
In Frankrijk bekritiseerde president Francois Hollande al eerder de productie, omwille van de prijzen. Hij wil veehouders én consumenten tegemoet komen. Organisaties als OxfamNovib rekenden voor dat met het huidige EU- areaal voor biobrandstof tarwe voor 127 miljoen mensen kan worden geteeld.
De Brusselse koerswijziging is niet verrassend, maar wel vervelend voor de industrie die op de bijmengplicht anticipeerde. Het gaat deze bedrijfstak toch al slecht. Fabrieken draaien op halve kracht. Goedkope import uit Zuid-Amerika - waar regenwoud wordt gekapt om energiegewassen te telen - maakt de markt kapot. Ook daar wil de Commissie met deze maatregel wat aan doen.

Eén reactie

  • ed12345

    Ik denk niet dat de banken dit leuk gaan vinden met lang lopende financieringen op o.a. biovergisters en ethanol fabrieken

Of registreer je om te kunnen reageren.