Redactieblog

Cadeautjes

Een cadeautje krijgen is altijd leuk. Dat weten onze politici ook. Vandaar dat onze bewindslieden net voor de verkiezingen met wat leuke dingen komen.

Zo zijn er snelwegen geopend waarop 130 kilometer per uur gereden mag worden, de forenzentaks gaat niet door en je krijgt een korting op de overdrachtsbelasting als je je woonhuis of bedrijfspand binnen drie jaar weer doorverkoopt. Natuurlijk proberen ze op deze manier goodwill te kweken om zo wat extra stemmen binnen te slepen. Of het veel zetels oplevert weet ik niet. Het is in ieder geval leuk voor diegenen die van de douceurtjes mogen genieten. Ik ben echter meer benieuwd naar wat er na de verkiezingen komt. Welke coalitie zal gaan regeren? Welke partijen het ook worden, er zal fors bezuinigd worden en de belastingen gaan onherroepelijk omhoog. En bij wie zullen die ‘cadeautjes’ terechtkomen? Tot de verkiezingen heeft bijna geen politicus zich duidelijk uitgesproken waar nu precies de lastenverzwaringen moeten komen. Wel dat het socialer, eerlijker en rechtvaardiger moet. Er wordt meer rekening gehouden met gezinnen, arbeiders, boeren, ouderen enzovoort. Maar hoe en wat daar hoor ik ze niet over. Ze hebben het niet over breekpunten maar over ‘maakpunten’. En zo weten we nog steeds niet waar we aan toe zijn.

We moeten maar afwachten wat er uit de onderhandelingen komt. Er zijn nogal wat fiscale onderwerpen in beeld die voor de agrarische sector van belang zijn. Denk aan de invoering van het hoge btw-tarief voor vlees (de vleestaks), een mogelijke afschaffing van de landbouwvrijstelling, het beperken van de mogelijkheden tot vervroegde afschrijving op milieuvriendelijke stallen en kassen en de vermindering van investeringsaftrekken.

Al met al bezuinigingsmogelijkheden die de agrarische sector hard kunnen treffen. De lobbyisten van LTO-Nederland lopen zich alvast warm om de schade voor de sector zo beperkt mogelijk te houden. Want dat ook de agrarische sector een (fiscale) veer moet laten dat is onvermijdelijk. Daarvoor is het tekort bij de overheid op dit moment te groot. En wat mijzelf betreft: ook ik maak mij geen illusies. Er staan mij volgend jaar vast ook een aantal ‘cadeautjes’ te wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.