Redactieblog

5 reacties

Boeren doen het voor minder

"Boeren moeten niet voor half geld het natuurbeheer willen doen", vindt Hanna. "Goed, er moet bezuinigd worden. Maar het is te gek dat er minder geld gaat naar de boeren die het doen."

Toch komt het er van. Voor de natuur is een fors lager bedrag beschikbaar. EHS moet goedkoper worden uitgevoerd. Het ligt voor de hand dat er dan meer boeren worden ingeschakeld. De natuurorganisaties werken immers veel duurder. Van dit verschil zou de regering gebruik moeten maken.
"Of niet", denkt Hanna hardop. "Het is niet goed dat boeren ingezet worden bij natuurbeheer omdat ze dat met minder geld tevreden zijn. We moeten af van het idee dat boeren wel voor nop willen werken. De uren van een boer zijn minstens zo duur als die van de medewerkers van natuurorganisaties. Daarom moeten ze evenveel betaald krijgen."

Een juiste stellingname van Hanna. Maar ze bereikt er niets mee. Als boerennatuur net zo duur wordt als die van natuurorganisaties gaat het beheer daarheen. Dan vist de boer achter het net. Het is de keus: of met lage vergoeding genoegen nemen, of het agrarisch natuurbeheer laten vallen. Boeren krijgen alleen geld voor natuurbeheer omdat het minder kost. Dat zijn de feiten.

"Daarmee zeg je ook dat we niet voor vol worden aangezien", schampert Hanna."Een foutieve instelling. Wij boeren moeten niet voor half geld willen werken. Daarmee geven we het signaal af dat we met weinig tevreden zijn. Een verkeerd signaal. Wie wil in deze maatschappij onderbetaald worden? Niemand toch?  En een boer moet dat ook niet willen."

"Dan moet je accepteren dat er minder boeren aan natuurbeheer kunnen doen", constateer ik.

"Dat is dan maar zo. Ik heb liever dat een klein aantal boeren een goede boterham verdient met natuurbeheer dan dat velen voor een hongerloontje de maatschappij dienen. Dat moeten de landbouworganisaties de overheid duidelijk maken", zegt Hanna strijdbaar.

Eigenlijk heeft ze wel gelijk. We maken als boeren veel uren. Het is niet goed dat we dan ook nog tevreden zijn met een half uurloon.

Laatste reacties

 • poldes

  als de melkfabrieken in eigen beheer koeien gaan houden ;dan kunnen de melkveehouders de natuur verzorgen.

 • Farmer NL

  Boeren doen het niet voor minder, ze hebben misschien minder overhead dan een gemiddelde natuurorganisatie.

 • Bison

  Wat verstaan jullie daar onder 'natuur beheer'??.
  Ik heb op mijn boerderij in Can 200 bunder bos en ik laat het gewoon wild,het kost me geen cent en het is beter voor het bos en beter voor het wild dat ongestoord hun gang kan gaan.
  Ik haal er alleen elk jaar wat kachelhout uit.

 • tikka

  Het probleem is niet zozeer de vergoeding voor het beheer (vooral verschraling van percelen), maar het feit dat de landbouwgrond na een beheerperiode van zeg 10-15 jaar waarschijnlijk als natuur in bestemmingsplannen etc opgenomen word en dan weinig economische waarde meer heeft bij verkoop. De boeren graven feitelijk hun eigen graf.

  Gegroet.

  Tikka.

 • Rip

  Ik vind ook dat de boer speelbal is van de overheid. Daarom ben ik voor een scheiding tussen natuur en landbouw. Beide moeten zich dan royaal kunnen ontwikkelen. Dat is een garantie voor een duurzame ontwikkeling van het bedrijf. En dan met minder regels.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.