Redactieblog

4 reacties

Boer is eigen concurrent

"LTO-voorzitter Maat is blij met een dode mus", schampert Hanna."In de gesprekken met Albert Heijn over de eenzijdige twee procent korting liet hij zich met een kluitje in het riet sturen."

"Er komt een onderzoek naar de verdeling van de marge voor de supermarkten en de boer", werp ik tegen." Het onafhankelijke LEI voert het uit. Dat is winst".

"Kletskoek", zegt Hanna boos." De bekende oplossing. Een rapport laten maken en intussen de twee porcent korting gewoon door laten gaan. Als het rapport klaar is, zijn er al weer zoveel prijsveranderingen geweest, dat we die twee procent al lang zijn vergeten. Ik garandeer je dat de supermarkbobo's stonden te schuddebuiken van het lachen, na het afscheid van Maat en consorten. Om daarna over te gaan tot het verlagen van de inkoopprijzen. We weten weer wie de baas is".

Wij als boeren in ieder geval niet, zoveel is wel duidelijk. Ik vind trouwens ook dat Maat niet naar Albert Heijn had gemoeten. Dat is de taak van onze coöperaties. Die hebben de contracten afgesloten met Albert Heijn. Daar hoort het overleg over de prijs thuis. En niet bij de praatclub van de LTO. Dan is de actie van de boeren van de vakbonden nog effectiever.

Hier blijkt ook het onvermogen van de boer. Daan van Doorn zei vorige week ook dat het eigen schuld is dat we geen vuist kunnen maken tegenover de supermarkten. We zijn te verdeeld. En dat wordt nog erger. Straks bouwen Fonterra en A-ware hier een grote kaasfabriek. Dan is Arla er, die vaste voet heeft in ons land. Vergeet ook niet DOC, CONO, Rouveen en de kaashandelaren, die allemaal leveren aan dezelfde drie supermarktketens.

Hanna knikt. "Het boerenantwoord op de concentratie van supermarkten is dom. Steeds meer aanbieders. Onze etalage staat vol. De inkopers kunnen naar hartenlust selectief winkelen. En wij laten het gebeuren. We zijn zo verdeeld, dat we al nu uitkijken naar de nieuwe kaasfabriek van Fonterra en A-ware. Kunnen we daar weer melk aan leveren. We hebben niet door dat we daardoor nog meer met ons zelf gaan concurreren."

Laatste reacties

 • joannes

  Het is ook niet makkelijk wanneer de ene boer voor de wereld markt wil produceren en de andere denkt dat de Nederlandse supermarkten de prijs bepalen. Wat me opvalt is dat de verwerkers muisstil zijn in deze discussie! Dat er nood is, is duidelijk, maar men heeft moeite van het momentum iets constructiefs van de maken.

 • agratax2

  Onze coöperaties blijven muisstil geen kik geven ze. Zijn ze bang voor de macht van de middenstanders? ik denk dat als onze coöperaties een levering stop afkondigen als antwoord, zitten de supers met lege vers schappen er is geen leverancier die voor 16 miljoen consumenten >eventjes< de aanvoer overneemt.
  Maar nee we blijven het contract uitleveren en slikken de 2 %, het is immers maar geld van onze leden / eigenaren en dhr. Jan Maat tovert wel een zoethoudertje uit de hoge hoed. Wanneer komen de boeren organisaties eens met een antwoord waarbij ze ook de 22 % van AH mogen incasseren?

 • politiek

  De heer Maat heeft eerder ook al aangegeven ,,sprakeloos ,, te zijn van de gebeurtenissen de laatste tijd inzake AH. Tevens kan hij mijn inziens ook niet aangeven wat hij zelf bereikt heeft de afgelopen periode. ( buiten dan misschien zijn eigen salarisniveau) . Met sprakeloze mensen kan je ook niet praten en zeker niet communiseren wat goed is voor een duurzame veehouderij die een gewaardeerde positie heeft in de maatschappij. Een positie van een veehouderij met producten die AH graag WIL en MAG en KAN verkopen met een winstmarge die ook eerlijk verdeelt wordt tussen alle schakels.

 • denker123

  De boeren hebben de verwerking van hun produkten goed geregeld, alleen de verkoop aan de consument moet nog in boeren handen komen [cooperaties ?].Nu staan graaiers klaar om hun prachtige produkten voor een appel en een ei op te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.