Boerenblog

28 reacties

Alweer een jaar belazerd

Jarenlang maakten snelle jongens in krijtstreeppakken winst met slechte hypotheken. De huizen en vastgoedprijzen stegen toch wel. Nu zit het tegen en moeten de pensioenfondsen de rommel maar overnemen.

Ook Rabobank wil hulp van de pensioenfondsen. U las het misschien al in de krant. Jarenlang hebben de snelle krijtstreeppak-jongens slechte hypotheken verzameld en daarmee winst kunnen maken omdat de huizen en vastgoedprijzen toch wel stegen. Nu zit het even tegen en moeten de pensioenfondsen eraan geloven. Geld zat die pensioenfondsen. Zij moeten die rommel maar overnemen, maar wel voor een goede prijs natuurlijk. Het liefst voor de prijs die de banken op hun balans hebben staan.
De Rabo-jongens zien natuurlijk aankomen dat het vastgoed nog veel verder onderuit zakt en zoeken een makkelijk slachtoffer. Of denkt u dat die pensioenfondsen wel in de gaten hebben wat ze gaan kopen? Het verleden heeft bewezen dat mooi verpakte rotzooi gewoon wordt gekocht.

Ervoor opdraaien
Het gaat slecht met de banken dus moet de gemeenschap, lees de pensioentrekkers van nu en van de toekomst, er maar voor opdraaien. Wie straks van een pensioen gaat genieten, heeft niet alleen te maken met een eigen hypotheek. Nee, via zijn pensioen krijgt hij te maken met een waardeloze hypotheek op een onverkoopbaar kantoorgebouw dat nooit gebouwd had mogen worden. U dacht dat we deze praktijken al een tijdje achter ons hadden gelaten? De banken gaan gewoon door.
Als het met ons bedrijf wat minder gaat, vraag ik aan de bank of hij een voerrekening wil overnemen. Gaat ie niet doen, integendeel hij zegt dan: ‘Zeg Vogeltje, het gaat wat minder, we zullen de rente verhogen omdat we meer risico lopen met jou.’ Zo doen die heren dat.

Voerfabrieken
Ook voerfabrieken verkeren in zwaar weer. Ik geloof ze al jaren niet meer, maar als je ze zou moeten geloven dan halen ze de kerst niet. Enorm gestegen grondstofprijzen, die ze maar deels kunnen doorberekenen. Investeren gaat echter gewoon door. Met die enorme cashflows en idioot hoge eigen vermogens luisteren de banken graag naar de voerboeren. Het zou me niet verbazen als de banken ook de voerfabrieken hypotheken en derivaten proberen aan te smeren.
Let wel, uiteindelijk kunnen de voerjongens doen wat ze doen, omdat ze de voerrekening gewoon kunnen incasseren. Ze zitten uiterst comfortabel op onze geldstroom. Daarom hebben zij cash en wij schulden. Wij laten dat gewoon toe, zo dom zijn wij.

Gejammer
In het gejammer van bankmanagers, vastgoedjongens en pensioenfondsen mengen zich ook de voerfabrieken. Het gaat niet langer zo, snikken ze. We zullen zien aan het eind van het jaar of er toch nog wat winst wordt toegevoegd aan het eigen vermogen. Als dat het geval is, en ik durf daar wat op te zetten, kunnen we vaststellen dat we weer een jaar belazerd zijn.

Laatste reacties

 • huisvader

  Vergeet niet de zgn krediet en risico opslag afsluitprovisies zgn swaps 3 mnd euribor thans 0.3% die ze je aan proberen te smeren o ja ook min of meer assurantie verplichting .
  Voerfabrieken zijn op cooperaties na ook al van multinationals , ja ze hebben goede afnemers met een goede moraliteit en ( familie ) vermogen .

 • Roelof Wijnholds

  Politieke vrienden maken alles mogelijk, je moet de Banken natuurlijk wel uit de brand helpen. En er bonussen als slagroom op het toetje bij leveren, lekker. Laat die rijke gepensioneerden maar barsten en het werkvolk kan gewoon steeds langer door modderen. Als zij dat niet vol houden gaan ze gewoon naar de sociale dienst en kunnen hun spaargeld dat ook al bij de Banken staat lekker eerst op peuzelen al vorens een uitkerinkje te kunnen krijgen! We zijn op de goede weg, de rijken rijker de armen straatarm?

 • joannes

  Die snelle jongens met krijtstreeppakken maakten snelle winsten dankzij de gretigheid van de gemiddelde huiseigenaar. Binnen die groep van huiseigenaren waren er natuurlijk verschillen; diegene die het aan zagen komen en diegene die dat niet zagen. Die laatste groep vragen zich nu af waar ze slachtoffer van zijn geworden. En dan begint het zwarte pieten spel. Mijn vader zei altijd wanneer je niet meer begrijpt waarom je iets doet en wat dat voor gevolgen heeft; doe het niet! En zo zijn veel huiseigenaren, ondernemers maar ook banken het slachtoffer geworden van een beweging waar weinigen meer wisten wat de gevolgen zouden zijn. Wanneer je probeert te begrijpen welke gevolgen aflossingsvrije hypotheken, met steeds dalende variabele rente percentages op huizen zullen krijgen behoef je niet het verstand van een Einstein te bezitten om je te realiseren dat huizenprijzen zullen stijgen. En.... wanneer dan de rentekosten ook nog inkomsten belasting aftrekbaar zijn, is het overduidelijk dat er maximale beloning staat op je in de schulden steken. Vreemd vermogen. De nieuwe vorm van geld drukken, want een huis steeg jaarlijks in waarde en de hypotheekkosten stonden vast. Totdat een ieder zich zover in de schulden had gestoken dat er geen kopers meer waren. Die snelle jongens waren de drugdealers van een drug wat inflatie op vastgoed heet! En de ¨rijkdom¨ van velen is op inflatie gebaseerd! Ook die van de Pensioen fondsen blijkbaar!

 • Mels

  Ik ben van mening dat wie hard werkt en risico neemt daar uiteindelijk wel de vruchten van mag plukken,wie alleen maar voor de baas werkt en alleen een hypotheek op zijn huis heeft neemt niet veel risico als hij niet overfinanciert en kan dus ook de vruchten plukken.Degene die te ver gaat in zijn financiering zet simpelweg zijn polsstok te ver en zal dus op de blaren moeten zitten.In het geval van de banken doet dit ook opgeld,ze hebben hun stok te ver gezet en komen er achter dat ze teveel geld verstrekt hebben aan mensen/bedrijven en projecten die nooit of op lange termijn iets gaan opleveren,op zich is het niet erg als je naar de lange termijn je lasten kunt dragen maar de bank kijkt op dit moment teveel naar de korte termijn en daar wringt de schoen,agrarisch NL moet het oha hebben van lange termijn financieringen.De toekomst ziet er voor ons wel goed uit volgen de deskundigen maar niemand heeft een glazen bol dus wordt er weinig risico genomen door de banken.De melkprijs hoog zou blijven en wat schetst mijn verbazing,juist ja.Niemand weet het maar het feit blijft dat een bank eigenlijk geen risico meer wil lopen en dat hoort niet zo te zijn,bij een financiering moet het eigenlijk zo zijn dat de gever en de nemer een gelijk risico lopen.Ze zouden eigenlijk ook eens een werkpak als wij aan moeten trekken en het risico van weer en ziek en zeer in de stal enz moeten voelen.

 • Mels

  Blijft dat je ook kan redeneren vanuit het idee dat je vrij bent om ja of nee te zeggen tegen de voorwaarden van de bank,er zal nog wel wat tijd overheen gaan voordat er een bank komt die financiert om een normale winst te maken met vooraf vastgestelde salarissen,al is het soms beter om een soort bonus systeem te hebben om de juiste klanten binnen te halen al ging juist daar de boel op lek.Het is toch niet nodig om almaar meer kleine bankjes om zeep te helpen of over te nemen,straks hebben we geen keus meer.

 • politiek

  Een goed verhaal met de juiste reacties. Vergeet echter niet dat de ,,agrarische bestuurders,, hier ook volop aan meewerken aan die koude sanering van de gezinsbedrijven. Kapitaal of eigen vermogen zit er nog een beetje bij de grotere bedrijven , dus daar dienen ook de subsidies naar toe te vloeien. Geheel in de lijn van de ,,opdrachten,, die bestuurders krijgen moet men meedenken in de gedachte kapitaal moet kapitaal maken. Dus gewoon de zwakste boeren de hoogste rente laten betalen met nog extra verplichtingen om ook al je eigen opgebouwde pensioen aan te spreken. De voerprijzen zullen het hoogste zijn , de vleesprijzen het laagste. Het deert de bestuurders echt niet. Eerder zullen ze proberen zelf extra toeslagen, subsidies, bonussen binnen te halen voor eigen economisch voordeel en belang. Natuurlijk , als men via die opgebouwde pensioenfondsen van het simpele gezin dat kapitaal ook weer naar de banken kan laten vloeien is er weer wat ruimte het beleid , dat het kapitaal bij de ,,,groten,, thuishoort weer een jaartje door te trekken zoals titel artikel aangeeft. De cooperatieve gedachte is dus geheel weg. Eerder was dat ook opgevallen bij bisschop Liesen Breda. De ,,C,, is weg uit de ZLTO , maar is die ook weg uit het beleid. ? . Ik denk het wel dus.

 • agratax2

  Alles overziend heb ik de indruk, dat de wens van de politiek om ieder jaar een economische groei te realiseren funest is geweest. Om deze groei te realiseren, moet je of meer omzet maken (volume of geld). Eenvoudig meer loon toekennen is niet meer dan inflatie maken. Om deze inflatie in de hand te houden werd de aflossingsvrije hypotheek bedacht en dit instrument maakte het de politiek mogelijk om de mensheid meer zgn. Luxe te geven. Je hoefde immers alleen maar rente te betalen over je onroerend goed of schip. Dit gold niet alleen voor particulieren maar ook ook voor investeerders in bv. kantoor gebouwen, waar alleen vraag naar was als er een ander pand leeg kwam te staan, waarop niet behoefde te worden afgeschreven. Meer werkenden om al die panden met nuttige arbeid te vullen waren er niet. De gevolgen zijn nu in eens pijnlijk duidelijk geworden. Wie op zijn 65 jaar nog met een kater zit als hij zijn huis verkoopt, heeft nooit afgelost alleen maar bij geleend en heeft zijn spaargeld tijdens zijn leven op gemaakt. Jammer en Dom!!! Maar laten we wel zijn als de pensioenfondsen zich voor deze kar laten spannen, zijn ze in mijn ogen verkeerd bezig. Laat ze de grond onder de huizen maar kopen en in erfpacht (gerelateerd aan te betalen canon) uitgeven. Deze bouwgrond blijft bestaan en blijft zijn geld waard zolang er mensen zijn die een dak boven hun hoofd moeten hebben en liefst in de stad.

 • Sjaak

  Tja, beter 1 Vogel in de hand, dan 10 in de lucht...;)

  Dat is het motto van alle geldgraaiers!
  De grootste waarheid zit echter in dat ene zinnetje; 'Wij laten dat gewoon toe, zo dom zijn wij.'
  Wat moet er gebeuren Vogel, voordat wij allen weer 'het hoogste lied gaan zingen'....?:)

 • ACB

  Goedzo Sjaak : Het toelaten daar zit het in,als niemand het meer pikt,dan MOETEN ze wel en toontje lager zingen. Dit soort lui maken alles kapot' waar misschien onze grootvaders en vaders krom voor hebben gelegen : WANNEER WORDT MEN WAKKER.

 • drientje

  Vogel, de voersector heeft het allang geregeld. De laatste jaren zijn er een aantal grote fusies geweest. Drie personen spreken nu namens 70% van de totale voeromzet in Nederland. De rest huppelt er vrolijk achteraan. Ga er maar van uit dat dit jaar geen enkele voerleverancier verlies draait. O, en de voerrekening die ze na de toch al na nodige kortingen niet door enkel grote jongens betaald krijgen, wordt simpel weg verrekend met de rest van de omzet.

 • drientje

  Oh ja, laten we met z'n allen zorgen dat geen enkele bankmedewerker nog een leuke verjaardag heeft.

 • Alissa

  Het word nog veel erger dan het nu is. Morgan Stanley staat ook op kiepen!!

 • kalkar

  Wat een nieuws zeg. Een rechtvaardige wereld bestaat niet, en hiervoor hoef je echt niet voor de voorbeelden naar Afrika. Maar meneer Vogel, de bank zal er bij jouw, gezien de aantallen, ook wel voor ettelijke miljoenen inzitten. Dus ja, rijst de vraag waarom heb je zelf dan aan de hypotheekrun meegedaan? Kijk trouwens maar uit, want de boodschapper van het slechte nieuws komt er meestal slecht vanaf. Misschien moet je nu wel op het bekende matje komen van de grote meneer, nl. de bankdirecteur. En lul je er dan maar weer eens uit, veel succes!

 • politiek

  Die pensioenfondsen ! ? ( van de doodgewone burger) . Is het wel eerlijk om die aan te spreken en er ook maar door te draaien. Lekker ruig doen , op kosten van de burger. De burger die de landbouw en veehouderij zoals die nu ontwikkeld is aan de gang houden en gewoon helemaal niet wil. Via een omweg willen ze die dus ook nog laten financieren ? ! De burger moet zijn pensioen maar inleveren ? .Wellicht kan men op de universiteit Wageningen hier een modelletje van maken en dan bijven zeggen dat de Nederlandse landbouw de beste ter wereld is. ( Aalt Dijkhuizen ) Mogelijk was dat in het verleden , maar dan moet je duurzaamheid, milieu , voedselveiligheid en volksgezondheid niet vergeten. Woorden die de universiteit Wageningen niet kent , maar gelukkig wel andere Universiteiten.
  Ook Phillips wilde het licht op de gehele wereld aandoen. Mogelijk dat anderen nu het licht bij Phillips moeten aanhouden in de afgeslankte vorm dus.

 • kleitokkers

  Wat mijnheer Dijkhuizen beterft heeft ie wel gelijk het model wordt overal gekopieerd. Ik zie niks vanuit de rest van de wereld terug komen qau ontwikkelingen naar nederland. (alleen wat in de melkveehouderij) En die banken en pensioen fondsen allemaal nieuwe dure gebouwen, en geld beleggen in grondstoffen de pensioenfonsen hadden een paar jaar geleden al ettelijke honderden miljarden hier in gestoken. En wie regelen dat dan weer ja de banken. Geld moet rollen

 • blondie10

  Maar die uilen bij de pensioenfondsen trappen er vermoedelijk toch in!!
  Mooie rendementen en op die hypotheken hoeft nu nog niet veel afgeboekt te worden.
  Daarom heten ze ook aflossingsvrij. Dat probleem komt pas later of bij hogere werkloosheid!!

 • Mels

  Politiek je moet deze columm algemeen zien en niet alleen op de agr.sector betrekken....

 • berlies

  Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er nu veel gespeculeerd wordt in grondstoffen en dit de prijzen in mijn ogen onnatuurlijk opdrijft , natuurlijk goed voor de akkerbouwers maar minder voor de andere takken.

 • politiek

  Beste Mels. U kunt wel bij die banken ( en pensioenfondsen) met zijn adviseurs gaan werken. U wilt ons een beetje geruststellen. Inderdaad , er is ook een discussie gaande of de burger opgebouwde pensioen mag gebruiken om zijn eigen hypotheek/schulden af te lossen. Maar goed , wie zorgt er dan zodadelijk voor onze oudjes als ze in het bejaardentehuis en verzorgingshuis zitten ?. Heb je een oplossing ? .

 • assheino

  Ja geef de ander de schuld. Wie is de ondernemer ? Die lost af in goede tijden en daardoor staat hij sterk tegen de banken in de slechte tijden.maar wie doet dat nog tegenwoordig ?
  mvg Arnold

 • Bison

  What zitten jullie toch te janken over die gemene banken.Al geven die heren geen moer of je kan blijven boeren of niet,dat moet ik toegeven,..it's all about the money.
  Maar jullie hebben toch vrijwillig een loan aanvraag gedaan en getekend voor die lening(en), of heeft die streepjes drager een loaded gun tegen je oor gedrukt en je gedwongen om te tekenen?

  Waarom blijven jullie eigenlijk in dat verekte land hangen als denkt dat je constant genaaid word.

  bison rancher from Canada

 • De Mol

  Een kennis van B Bob zeker de Bisonkid

 • bankivahoen

  Bison heeft wel gelijk,als lemmingen lopen we elkaar achterna en als dwazen zijn we er met zijn allen in getrapt.Maar de leegloop uit ons land is gestart: nog nooit zijn er zoveel ondernemers naar het buitenland vertrokken als op dit moment, en dit zullen er nog veel meer worden!

 • Bison

  Aan De Mol.

  Ik ken geen B Bob,ook nooit gehoord van bisonkid.
  Ik ben gewoon een hollandse jongen afkomstig van een kleine melkvee houderij (20 stuks)die 'The writhing on the wall' om zonder veel overheid inmenging in de toekomst vrij te kunnen boeren in Holland al 32 yaar geleden zag en subiet vertrokken ben naar het land van onbegrensde mogelijkheden.
  Een stap die ik nooit een dag betreurt heb.
  En ja, de naam zegt het al,.. Ik fok Bisons.

 • gerjan slingenbergh

  Ja Vogel, het is inderdaad dom om je afhankelijk van de bank en voerleverancier te maken. Als veel boeren dat niet hadden gedaan was de marge op veel landbouwprodukten vast veel hoger geweest.

 • Mels

  Het laatste jaar hebben meer melkveehouders dan ik op de koffie kan en wil hebben dit juist gedaan,wat gaat daarmee gebeuren denkt men.Dit worden als het even tegen zit moderne slaven,maar dan dus van de bank en uit eigen vrije wil.

 • @meelmuisje

  Bert, dat wat je onder 'Ervoor opdraaien' (als het met ons bedrijf wat minder gaat) hebt geschreven hebben wij ook meegemaakt (Kleinere boeren zoals wij kregen geen lening maar alleen krediet, waarvan de rente opeens met 5%! werd verhoogd! 'omdat jullie boeren een risicogroep zijn' werd me door onze bankadviseur verteld) maar wij hebben een hypotheek bij een duitse bank die de naam Raiffeissen durft te dragen (Naam van de man die een coöperatie opzette om de boeren van woekeraars te bevrijden). weet je dat duitse boeren een speciaal pensioen hebben wat Hofaufgabeklausel heet? D.w.z. géén opvolger, géén ouderdomspensioen. En dat pensioen stelt ook niets voor, een boer hier vlakbij die zijn hele leven keihard heeft gewerkt krijgt 375 Euro per maand vertelde hij me pas. Vandaar dat de meeste gepensioneerde boertjes bijwerken. Ze mogen 400 Euro per maand bijverdienen. Vandaar dat vele ouderen hier hard meewerken op het bedrijf dat hun kinderen hebben overgenomen en wonen bij ze bij hun kinderen in huis. Andere boer(inn)en, die geen opvolger hebben, werken tot hun dood. Soms komen ze bij ons aan de deur smeken voor wat klusjes. Ik vind het heel erg, maar het komt hier in het rijke Duitsland gewoon voor. Google maar eens op 'Kein Geld aus der bäuerlichen Rentenkasse'. Dan valt het in NL allemaal wel mee, toch???

 • probe14

  Bert,

  Goed draaien, dan kun je blijven betalen. En of alle voerbedrijven winst gaan maken moet ik nog zien. Het zijn rare tijden, Zele coöperaties dreigen in de gevarenzone te komen. Nu nog niet, maar binnen half jaar zal je nog wat gaan meemaken. Kijk uit voor die geldstroom waar ze op zitten, zoals jij verwoordt.

  Succes en hou je hoofd koel.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.