Commentaar

1344 x bekeken 4 reacties

36 miljard hectare braak

's Werelds rijkste landen bliezen een maand geleden een top over een dreigend voedseltekort af. De situatie was minder ernstig dan aanvankelijk leek, vonden zij. De leiders konden het met een ingelaste belronde af. Nog wel.

Voedsel staat nadrukkelijk op de agenda. Natuurlijk, een hongersnood met miljoenen slachtoffers mag nooit meer voorkomen. Misschien nog wel dreigender is politieke instabiliteit als gevolg van hoge voedselprijzen.

De voedselvoorziening gaat verder dan actualiteit rondom droogte, overstromingen of kou. De wereldbevolking groeit naar 9 miljard mensen in 2050. Het lijkt nog ver weg, maar het het vergt ook enige tijd om de productie op te schroeven. Het areaal landbouwgrond in de wereld zal nauwelijks groeien. Voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van Wageningen UR pleitte bij de opening van het academisch jaar voor intensivering van de productie. Niet eens, of niet alleen in Europa, maar vooral in landen in Azië of Afrika is met de juiste landbouwmethoden een stap te maken. Zelfs op een duurzamere methode als nu gebeurt.

Brussel geeft aan af te willen van de gewasteelt voor biobrandstoffen. Niet omdat het nauwelijks minder CO2-uitstoot oplevert, maar omdat de productie concurreert met voedsel.

In Zeeland praatten onderzoekers en bedrijfsleven over zeelandbouw. Waarom niet? Tweederde van het aardoppervlakte, 361 miljoen km,  ligt braak. Al zou een fractie worden benut, eventueel alleen voor veevoer, het zou een aantrekkelijke bijdrage zijn.

Wat opvalt in het hele debat is de afwezigheid van techno-food. In projecten werd twintig jaar geleden ons al een wereld van eiwitstructuren uit de reageerbuis voorgeschoteld. De techniek is het laboratorium nog niet ontstegen. Of speelt de politieke realiteit hier ook een hoofdrol?

Laatste reacties

 • poldes

  aan onze ontvangen melkprijs van de 4 afgelopen maanden te zien,wordt met voedsel(melk)gespot.door veel te veel aanbod of omdat de zuivelreuzen ons een brand prijs betalen ;die 1/6 van een liter benzine is .

 • agratax2

  poldes. Als ik jouw prijsverschil tussen energie (benzine) en voedsel (melk) ook energie op me laat inwerken kom ik maar tot één conclusie; 'Terug naar dierlijke en menselijke energie om het werk te klaren'. Tevens is menselijke arbeid in veel landen veel te duur ten opzichte van de energie kosten, die nodig zijn om de mens te laten werken. Daar komt bij dat we ons niet langer kunnen verschuilen achter de smoes, 'er zijn te weinig mensen' in deze tijd met meer dan een half miljoen werkelozen in Nederland en mondiaal is deze verhouding niet anders.

 • De Mol

  Alleen al in Nederland meer dan 350.000 beroepswerkweigers zul je bedoelen en dan nog een aantal mensen dat een allergie voor lichamelijke arbeid heeft opgelopen .

 • Bison

  Zou beter wezen als die Aziaten en Afrikaners de blanke sabel wat minder gebruikten en leerden d'r eigen prakkie te groeien.
  Tegen die beroepswerkweigeraars en luibakken zou ik zeggen,wie niet werken wil krijgt ook geen uitkering,..kous af.

Of registreer je om te kunnen reageren.