Redactieblog

6 reactieslaatste update:9 aug 2012

Zie jij een boer?

De voordeurbel gaat. Onze kinderen kijken verbaasd op, want bij een boer komt altijd iedereen achterom. Wanneer ik de deur open doe, sta ik oog in oog met een prachtig bekakte dame.

Met haar hoge hakken is ze uit haar cabriootje gestapt en met een perfect Goois accent vraagt ze: “Is de boerin thuis?” “Ja”, antwoord ik zonder een spier te vertrekken.

Even is het stil. Dan vraagt ze: “En kan ik kaas kopen?” “Natuurlijk”, wijs ik haar vriendelijk naar het grote, niet te missen bord bij de deur van de kaaswinkel. Snel loop ik binnendoor naar de winkel om alvast de deur voor haar te openen. Bij het binnentreden verontschuldigt ze zich. “Oh eh… sorry hoor, ik wist niet dat u de boerin was”. “Nee”, zeg ik doodleuk “ik heb mijn klompen ook niet aan."

Wat is dat toch met het beeld dat burgers van boeren hebben? Ik dacht dat het na een aantal seizoenen Boer zoekt vrouw wel gedaan was met de vooroordelen. Niets blijkt minder waar. Toen ik Wijnand nog maar kort kende en met hem op feestjes verscheen, heb ik heel wat uit moeten leggen.

“Is dat jouw vriend?” “Ja”, antwoordde ik dan. “Maar jouw vriend is toch boer?” “Jaaa”, knikte ik dan instemmend. “Maar hij ziet er helemaal niet uit als een boer!” was daarop de verbazing. “Nee, moet dat dan?” was mijn standaard antwoord.

Hoe ziet een boer eruit? Moet hij met opgedroogde koeienvlaai achter zijn oren rondlopen? Op het voorhoofd van een advocaat staat toch ook niets gedrukt?

Gelukkig kan de dame mijn grapje over de klompen wel waarderen. En vaak genoeg kun je me tijdens het kaasmaken aantreffen met een boerenzakdoek op mijn hoofd, dus zo gek is het nou ook weer niet. Een echte herkenbare boer heeft ook zeker wel zijn charme. Eerlijk is eerlijk, de eerste keer dat Wijnand me opviel droeg hij ook een overall en groene laarzen. Zelfs dan is hij de leukste man van Nederland! Maar hij is vooral de leukste boer, met of zonder bedrijfskleding!

En ik ben niet de enige die dat vindt. Nooit zal ik de blik van de Gooise mevrouw vergeten, toen hij even later toevallig in de winkel langs kwam lopen zonder zijn overall. Ze durfde natuurlijk niet te vragen of dat dan de boer was…

Laatste reacties

 • DG

  Ook zo'n mooie: sta ik in m'n ouwe kloffie het kippenhok schoon te maken en vragen ze of ik de stagiaire ben... ;)

 • DG

  Een laatste: mijn boer geeft een rondleiding. Ik ga weg en geef hem ter afscheid in mijn nette outfit een zoen. De dames in de groep vragen waarom zij geen zoen krijgen... :)

 • agratax2

  Claudia ik begrijp je blog volkomen. Ik ken een zelf zuivelende boer die zich altijd in zijn 'Boeren kloffie' verklede als hij naar zijn groot afnemers, kantine beheerders van o.a. ministeries en ziekenhuis, ging. Daarnaast paste hij zijn taal gebruik aan en spraak een soort verbasterd Nederlands dat geen boer spreekt. Maar ongeacht de prijs de zuivel toetjes van 'hun boertje' gingen per kar hu koelcel in. Het typetje van Paul van Vliet bracht ook bij deze collega geld in het laatje.

 • Sjaak

  We moeten de hand ook in eigen boezem steken...

  Middels de media proberen we dit beeld van boer/boerin en boerderij ook in stand te houden. Denk bv. aan de reclamespotjes van FrieslandCampina!
  Je ziet daarin nooit de ondernemer achter de pc, de attentielijsten controleren, maar altijd de boer in z'n overall achter de koeien of met een gaffel.

  We weten dat dat beeld verkoopt en misschien ook wel niet zo gek, dat de burger dan zo'n beeld voor ogen heeft. Is het spotje in ieder geval aangeslagen...;)
  Overigens heeft de boerenstand ook een bepaald beeld van de zogenaamde Gooise kakkers en misschien is dat ook wel niet terecht als je ze thuis treft.....
  Doen ze de deur open en dan heb je gewoon....Henk en Ingrid;)

 • Smieke

  tja over vooroordelen kan ik ook wel een boekje openen.
  Mijn klompen en hoge naaldhakken staan naast elkaar.
  en op dit moment werk ik doordeweeks op kantoor en tussendoor op stal.

  Overigens als je als jonge meid sjans hebt met uitgaan en je vind de jongen niets.. zeg dan dat je boerin bent ;) in de stad loopt dan 80% weg.
  ach ik heb mijn stoere boer toch al ;) maar het is altijd wel grappig om te zien.

  wat betreft dat campina spotje van de vrouw die achter de koeien loopt, dat vind ik een prachtig spotje. Heel herkenbaar voor velen denk ik.

 • boerke brabant

  ben in ieder geval wel blij dat campina eindelijk met echte boeren aan komt zetten in hun spotjes, en niet van gecaste nep acteur boeren die aan een bepaald beeld moesten voldoen. (invloed van hun nieuwe marketing man?)

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.