Commentaar

505 x bekeken

Verkiezingspraat

Demissionair staatssecretaris Bleker is nu toch voorstander van versoepeling van mededingingsregels om de marktmacht van boeren te vergroten.

Eerder dit jaar zei hij in een interview met deze krant nog dat deze regels niet of nauwelijks een belemmering zijn om de primaire producent te belonen. Hij noemde die gedachte zelfs een ‘selffulfilling prophecy’, ‘doordat iedereen dat zelf zegt’. “Het inkomen moet uit de markt komen, daar heb ik weinig directe invloed op”, zei hij toen.
Na een ‘zomerstudie’, afgelopen weken, is Bleker tot andere gedachten gekomen. Hij ziet nu wél mogelijkheden voor aparte mededingingsregels voor de voedselsector. Er moet volgens hem een ‘specifieke soort marktordening komen, die moet voorkomen dat er uitval van productie ontstaat doordat boeren hun grond braak gaan leggen bij lage prijzen’. Een vreemd verhaal. Boeren hebben de neiging ook bij lage prijzen gewoon door te produceren, omdat ze weinig flexibel zijn in hun productkeuze. Het probleem, zeker in Nederland, is niet braaklegging maar de lage marges in de primaire sector.
Hoe die marktordening eruit moet zien, blijft verder onduidelijk. Ja, iets met producentenorganisaties, maar daar is in Europa al het nodige over in gang gezet. De verkiezingscampagne klinkt duidelijk door in dit verhaal. Bleker voelt aan dat de marktpositie voor boeren een gevoelig punt is. Maar om hen daarin te helpen is meer nodig dan de uitkomst van deze oppervlakkige zomerstudie.

Of registreer je om te kunnen reageren.