Redactieblog

989 x bekeken

Vakantie

Ik ben net zongebruind terug van vakantie. Twee weken in Bella Italia. Even geen juridische en belastingtechnische vragen.

Geen tv, geen crisis en geen sport zoals de Tour de France of Olympische Spelen. Heerlijk!

Het boerderijtje, met zwembad, dat we gehuurd hadden staat op een berghelling tussen een verwaarloosde olijfboomgaard. Olijven telen op een steile berghelling is niet meer rendabel. Naast ons huisje staan meer oude boerderijtjes met verlaten boomgaarden. Boeren op deze plek is niet efficiënt genoeg en mechanisatie is te kostbaar. Ontzettend jammer dat de terrassen waar de bomen op staan langzaam beginnen te eroderen. De in vele eeuwen op de berg veroverde landbouwgrond verdwijnt langzaam maar zeker. Bos en struikgewas overwoekeren de oude olijfbomen. Het toont aan dat boeren alleen nog maar kan op plekken waar grootschalige productie mogelijk is. Grote, door machines gemakkelijk te bewerken percelen, daar ligt de toekomst. Heel veel minder gunstig gelegen gronden vallen af. Grote gebieden in Spanje, Italië, Frankrijk en Midden-Europa worden onttrokken aan de landbouw. Het is er te droog, nat of bergachtig. Vanuit een puur Nederlands perspectief is dat alleen maar gunstig. Minder concurrentie immers. In Nederland hebben we gelukkig geen grote gebieden waar landbouw niet meer rendabel is. Maar ook bij ons zal de schaalvergroting verder gaan. Percelen zullen steeds groter en efficiënter te bewerken moeten zijn om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen blijven gaan. Hier ligt een grote rol voor de Nederlandse overheid. Agrarische bedrijven moeten kunnen blijven groeien om concurrerend te blijven. Kunnen zij dat niet, dan eindigen we net zoals die lege gebieden in Spanje, Italië en Frankrijk. Ik hoop dat het komende kabinet dit ook inziet en boerenbedrijven niet op slot zet. Dat is niet goed voor boeren én Nederland.

Inmiddels ben ik al weer ondergedompeld in het werk. Er is in die twee weken bijna niets veranderd. De crisis woekert voort en mijn bureau ligt weer vol. De enige verandering is dat mijn Doetinchemse Superboeren eindelijk weer een wedstrijd hebben gewonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.