Commentaar

839 x bekeken 1 reactielaatste update:18 aug 2012

Rutte of Roemer

Het heeft even geduurd, maar de verkiezingskaravaan is nu toch echt op gang gekomen. Het werd tijd, tot 12 september rest nog vier weken. Lijsttrekkers trapten dinsdag in Utrecht af. Opvallend overigens zonder de échte hoofdrolspelers Mark Rutte en Emile Roemer. Ook Geert Wilders liet verstek gaan, maar dat is eerder regel dan uitzondering.

De verkiezingen lijken een nek-aan-nekrace te worden tussen Rutte en Roemer. Inzet is het premierschap. De opiniepeilers verschillen van mening over de aanhang. Feit is dat beide heren, en hun partijen, het graag op dit duel laten aankomen. Het trekt alle aandacht naar hen toe, die daarmee niet gaat naar het CDA, PvdA, D66, ChristenUnie of Groenlinks.

Boeren en tuinders keren het CDA de rug toe, bleek onlangs uit een peiling van AgriDirect en Boerderij Vandaag. De VVD ziet juist de aanhang onder de beroepsgroep groeien. Voor het CDA is het nu ook lastig om te scoren. De lijst kent veel nieuwkomers. En je stemt toch ook op personen.

In het grote Haagse steekspel gaat het over Europa, begrotingstekort, euro, zorg, hypotheekrente en onderwijs. Het interessante is dat kiezers niet meer traditioneel links of rechts stemmen. En bovendien, wat is dat nog? Digitale kieshulpen bieden mogelijk soelaas. Twee grote, Stemwijzer en Kieskompas, gingen deze week van start. Stemwijzer telt twee op de totaal dertig vragen die specifiek de landbouw aangaan. Mogen er meer megastallen komen als zij voldoen aan de eisen van milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn? Van de eerste 40.000 stemmers geeft 46 procent 'ja' aan, 45 procent is het 'oneens'. De stelling over een belasting op vlees is helder: 70 procent is tegen. Kieskompas beperkt de landbouwbijdrage tot ritueel slachten. Cijfers hierover ontbreken.

De sector moet afwachten wat er straks uit de stembus komt. Eenvoudige coalities bestaan niet meer, ook al leert het Kunduz-akkoord dat verrassingen niet geheel uitgesloten zijn. Landbouw zal hierin zeker geen hoofdrol spelen.

Eén reactie

  • schoenmakers1

    dus de kind met het badwater weggooien?????

Of registreer je om te kunnen reageren.